Rusya'da 'Stalin' aranıyor

Rusya vatandaşları arasında Stalin dönemi politikalarının 'gereklilik' olduğu ve 'tarihsel olarak meşru' olduğu fikri yaygınlaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya’da yapılan anketler, Sovyetler Birliği'nin liderlerinden Stalin’e olumlu bakanların sayısının arttığını gösteriyor. Yuri Levada kamuoyu araştırmaları şirketinin anketine göre, Rusya’da “Stalin'in yaptığı baskıların insanlığa karşı suç olduğunu” düşünen Rusya vatandaşlarının oranı son beş yılda yüzde 51’den yüzde 39’a geriledi.

Ankete göre Rusya vatandaşlarının yüzde 25’i “Stalin’in baskısının”, “politik gereklilik” sonucu yaşandığını ve tarihsel olarak meşru olduğunu düşünüyor. 2012 yılında bu oran yüzde 22 idi. Stalin’i “devlet suçlusu” olarak gören Rusya vatandaşlarının oranı ise yüzde 26.

HEYKELLERİ YENİDEN DİKİLİYOR

turkrus.com'un haberine göre, anketi yürüten şirketin müdür yardımcısı Aleksey Grajdankin'in bu konudaki yorumu ise şöyle oldu: “Rusya vatandaşları, 2014 yılından sonra ‘Stalin’in baskıları’na karşı kayıtsız kalmaya başladı. Çünkü Batı ile yaşanan sorunlar, sert bir yönetici ihtiyacı doğurdu.” Rusya’da son dönemde Stalin’in heykellerinin yeniden dikilmesi yönündeki taleplerde de artış yaşanıyor. Pskov ilinde geçen sene Stalin büstü açılmış, Surgut kentinde de Stalin’in büstünün yerleştirilmesi konusunda izin çıkmıştı.

Etiketler Rusya Stalin Sovyet