BM, Kıbrıs'ta mekik diplomasisine başladı

BM Kıbrıs Özel Temsilciliği, dün yapılan görüşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine mekik diplomasisine başladı. BM, Türk ve Rum tarafı ile ayrı ayrı görüşmeler yürütüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs müzakerelerinde iki taraf arasındaki ilişkilerde tansiyon yükselirken, müzakerelerin yöntemi ile ilgili sorunlar yaşanıyor.

Dün, Lefkoşa’da ara bölgede, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında gerçekleştirilen liderler zirvesinden olumlu bir sonuç çıkmadı. İki taraf müzakerelerin geleceği ile ilgili olarak ve gerçekleştirilmesi planlanan yeni Cenevre zirvesi için zıt görüşleri müzakere masasına taşıdılar.

KKTC tarafı, Cenevre için tüm konuların tartışılacağı bir al-ver metodunu gündeme taşırken, Kıbrıs Cumhuriyeti ise belirli aşamalardan oluşan bir yol planı önerdi. Kıbrıs Rum tarafının planına göre belli başlı açık konular bir karara bağlandıktan sonra taraflar güvenlik konusuna ve siyasi eşitlik konularına eğilecekti. Türk tarafı bu planı kabul etmedi.

Kıbrıs Türk tarafının ret kararı sonrasında BM Kıbrıs Özel Temsilciliği iki liderlik arasında mekik diplomasisi yürütmeye başladı. BM, müzakere sürecinin sürmesi için iki liderlikle ayrı ayrı görüşüyor.

Aynı saatlerde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Rum tarafı ile bir araya gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rum tarafının son mesajlarını “anlaşılamaz” şeklinde değerlendirdi.

BM İKİ TARAFLA AYRI AYRI GÖRÜŞÜYOR

Kıbrıs Rum tarafına göre, garantiler ve güvenlik meselesine geçilmeden önce, Kıbrıs Türk tarafı toprak ve mülkiyet konuları gibi başlıklarda Rum liderliğinin elini iç siyaset sahnesinde güçlendirecek hamleler gerçekleştirmeli. Aksi takdirde Cenevre’de, Kıbrıs Rum tarafının müzakere etme kapasitesi ve iç kamuoyundaki meşruluğu tartışmaya açılmış olacak.

Rum tarafı, son ret ile beraber müzakerelerin bilinmezliğe ve çıkmaza sürüklendiği görüşünü öne çıkarıyor. Lefkoşa’ya göre müzakere süreci her an çökebilir.

Kıbrıs Türk tarafı ise, Kıbrıs Rum tarafının argümanlarını kabul etmezken, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmelerde yeni ön şartları öne çıkardığı görüşünü savunuyor.