Diktatör mezarından çıkarılıyor

İspanya'da diktatör Franco'nun mezarından çıkarılması talebi meclisteki oylamada kabul edildi. Franco'nun mezarı Madrid kırsalında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'yı öldüğü tarih 1975'e kadar demir yumrukla yöneten diktatör Francisco Franco'nun mezarının yerini değiştirme talebi onaylandı. Franco'nun özellikle İspanya solu tarafından tepki gören gösterişli mezarı Madrid kırsalındaki Valle de los Caídos'da bulunmakta.

El Diario'da yer alan habere göre İspanya'da kongre, ülkenin eski diktatörü Franco'nun mezarından çıkarılması kararı aldı. Parlamentoda yapılan oylamada karar sosyal demokrat PSOE, Sosyalist Izquierda Unida (IU) ve Podemos'un kurduğu birlik olan Unidos Podemos ve liberal Ciudadanos vekillerinin 198 oyuyla onaylanırken aleyhte 1 oy kullanıldı. İktidardaki neoliberal muhafazakar parti Halk Partisi'yse (PP) çekimser oy kullandı.

Diktatörün mezarının başka bir yere aktarılması ön görülüyor.

Francisco Franco Francisco Franco

DAHA ÖNCE DE TALEP EDİLDİ

Franco, İspanyol faşist ideolojisi Falange'nin kurucusu José Antonio Primo de Rivera ile birlikte aynı mozole içinde bulunuyor.

Franco'nun mezarından çıkarılması daha önce pek çok kez İspanya'nın gündemine geldi. Ancak gerek parlamentoda PP vekillerinin oyları gerekse mahkeme kararları, kararın uygulanmasında engel oluşturuyordu. Ancak PP'nin çekimser oyuyla karar bu sefer onaylandı. (DIŞ HABERLER)

Diktatör olduğu yerde kalacakDiktatör olduğu yerde kalacak