Diktatör olduğu yerde kalacak

İspanya'da diktatör Francisco Franco'nun mezarının yerinin değiştirilmesi talebini mahkeme reddetti. Franco'nun mezarı İspanyol faşist ideolojisi Falange'nin kurucusu José Antonio Primo de Rivera ile birlikte başkent Madrid'de bulunmakta.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanlı iç savaşın ardından 1939 yılından öldüğü tarih 1975'e kadar İspanya'yı demir yumrukla yöneten diktatör Francisco Franco'nun mezarının yerini değiştirme talebi  Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.

Franco'nun mezarı İspanyol faşist ideolojisi Falange'nin kurucusu José Antonio Primo de Rivera ile birlikte başkent Madrid kırsalındaki Valle de los Caídos'da bulunmakta. Eski yargıç Baltasar Garzon'ın iki avukat ile beraber Franco ve Rivera'nın mezar yerlerinin değiştirilmesi talebi  Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi. Daha önce pek çok kez Franco'nun görkemli mozolenin içindeki mezarının yerinin değiştirilmesi talep edildi ancak karar onaylanmadı.

francomezar Valle de los Caídos

İspanya'da Franco'nun ölümünden sonra yavaş yavaş da olsa Baskça, Katalanca ve Galiçya'ca anadilde eğitim, genel af, İspanya Komünist Patisi'nin tekrar kurulması gibi çeşitli reformlar yapılmış olsa da Franco dönemi sembollerine karşı bir 'temizlik' sürecine girilmedi. Bu nedenle İspanya'nın pek çok bölgesinde Franco döneminden kalmış faşist sembol, anıt ve heykellere rastlamak mümkün. (DIŞ HABERLER)