Yunanistan'a çok ağır reçete

Yunanistan çok ağır bir borç anlaşmasıyla karşı karşıya. Ekonomik krizin faturası çalışanlara ve emeklilere çıkıyor. Anlaşma SYRIZA hükümetinin toplumsal alanda gerçekleştirdiği birçok yatırımı tırpanlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kreditörlerle uzun zamandan beri anlaşma yollarını zorlayan, uzun aylardan beri yeni borç anlaşmasını heyecanla bekleyen Yunanistan çok ağır bir borç anlaşması ile karşı karşıya kaldı. Yunanistan’daki muhalefet partilerinin 'yıkım' olarak nitelendirdikleri borç anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile beraber memur ve emekli maaşlarında ve ev bütçelerinde büyük oranlarda kesintilere gidilecek. Ekonomik krizin faturası bir kez daha emekçi sınıfa çıkarılacak.

Yunanistan muhalefet partilerinin kabul edilemez olarak tanımladıkları, liberal çizgideki Yeni Demokrasi Partisi’nin bile “bizler 4. kurtarma paketi imzalamayacağız” dediği yeni kurtarma paketi ile ilgili yeni yasa değişiklikleri bugünlerde Yunanistan meclisinden geçiyor. Maddelerin SYRIZA-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti’nin meclisteki sandalye çoğunluğu sayesinde yasallaşması bekleniyor.

Bu arada yeni pakete tepki gösteren toplum kesimleri sokağa iniyor. Limanlarda, büyük iş merkezlerinde ve kamuda önümüzdeki günlerde yeni grev dalgası gündeme damgasını vuracak.

Diğer yandan muhalefet sıralarından “erken seçim” ve “ulusal birlik hükümeti” talepleri yükselmeye devam ediyor.

YUNANİSTAN'IN ACI GERÇEKLİĞİ

Atina siyasi açıdan yeni borç anlaşmasının ağır reçetesi ile sarsılırken, dış basına borç anlaşmasının içeriği yansımaya başlıyor. Yabancı basının aktardığı son bilgilere göre Yunanistan halkları çok acı yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kalmış durumda.

Yeni borç anlaşmasına göre 2019 yılından itibaren emekli maaşlarına yeni kısıtlamalara gidiliyor. Bazı kaynaklara göre kısıntıların oranı yüzde 18’leri bulabilir. Emeklilerin yeni kısıntıları yargıya götürme hakkı bulunmayacak.

Yeni anlaşma ile serbest meslek sahipleri rekor derecede sayılan kesintileri göğüslemek durumunda kalacak.

Anlaşma uyarınca  2019-2020 dönemine kadar istenilen sonuçları vermezse Yunanistan’da vergi muafiyeti için yıllık maaş orantısı 8636 Euro’dan 5681 Euro’ya çekilecek.

Kreditörlerle varılan uzlaşma  toplu işten çıkarmaları kolaylaştırırken grevleri zorlaştıran hususlar öngörüyor.

Yeni borç anlaşması ile SYRIZA hükümetinin toplumsal alanda gerçekleştirdiği birçok yatırım da tırpanlanmış oluyor.