Kıbrıs'ta gündem alternatif senaryolar

Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir sürece giriliyor. Türk tarafında 'gevşek federasyon' senaryosu olduğu konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun zamandan beri Kıbrıs’ın gündemini meşgul eden müzakere sürecinde yeni bir dönemece giriliyor. Federal çözüm arayışları ile ilgili Rum ve Türk tarafından çelişkili mesajlar gelirken, adanın gündemine alternatif senaryolar damgasını vurmaya başlıyor.

Şubat ayında adada patlayan “Enosis plesibiti kutlaması” krizinden sonra tekrardan başlayan müzakere sürecinde iki taraf arasında belli başlı konularda fikir ayrılıkları güncelliğini korumaya devam ediyor. Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliği, çözümden sonra Türkiye vatandaşlarının Kıbrıs’taki pozisyonu ile ilgili fikir ayrılıkları iki tarafı ve BM’yi meşgul etmeye devam ediyor.

Yeni süreçte Rum tarafı Türk tarafını kıyasla kendi kamuoyuna daha pozitif mesajlar vermek için gayret sarf ediyor. Rum cumhurbaşkanlığına, haber ajansına ve gazetelerine göre an itibariyle müzakere masasında derin fikir ayrılıkları yok ve kısa bir süre zarfı içerisinde müzakerelerde mesafe kat edilebilir.

Nikos Anastasiadis liderliğinin yeni olumlu mesajlarının arka planında “çöken müzakere sürecinin sorumluluğundan kaçma”, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve özellikle ABD ve büyük güçlerle ilişkilerde “yapıcı taraf” olarak gözükme isteminin önemli rol oynadığı düşünülmekte. Ayrıca, son zamanlarda Lefkoşa’da, önümüzdeki haftalarda ABD ve yabancı faktörlerin Kıbrıs’ta doğal gaz meselesi nedeniyle daha aktif rol oynayacağı ve hatta yeni bir Cenevre sürecini zorlayacağına yönelik bilgiler de veriliyor.

TÜRK TARAFI 'GEVŞEK FEDERASYONU' DÜŞÜNÜYOR

Rum tarafının iyimser bir tablo çizdiği süreçte Türk tarafı farklı senaryoları gündemine alıyor. Müzakere masasındaki esas sorunların güncelliğini koruduğu bir süreçte, Türk tarafı alternatif arayışları gündeme taşıyor.

Kıbrıs’ta yayın yapan Kıbrıs Postası’nın geçtiği son habere göre taraflar arasında özellikle ‘Yönetim ve Güç Paylaşımı’ başlığı konusunda yaşanan derin ayrılığı aşmak için merkezi federal hükümetin olmayacağı, içte herkesin ayrı yönetiminin olacağı, dışta ise tek temsiliyet şeklinde ‘Gevşek Federasyon’ benzeri bir yapı düşünülüyor. Gazete bu kulis bilgisini diplomatik kaynaklara dayandırıyor.

İki devletli çözüm modeline de benzerlikler gösteren yeni formülün bir başka dikkat çeken noktası ise Kıbrıslı Türklere AB içinde özel statü ile temsiliyetin tanınması. Türkiye’nin de söz konusu formüle sıcak baktığını belirten kaynaklar, güven yaratıcı bir önlem olarak adadaki asker sayısını azaltmayı düşünebileceğini belirtirken; bu adımın, muhtemel Rum kamuoyu tepkilerini azaltmayı amaçlandığı iddia ediliyor. Düşünülen bir diğer adım ise Kapalı Maraş bölgesinin iadesi olarak dillendiriliyor. Bununla birlikte de Rumların toprak tavizi ısrarının giderilebileceği belirtiliyor.

Söz konusu iddianın son zamanlarda hem güney hem de kuzey kamuoyunda gündeme gelen ‘çözüm yoksa kadife ayrılık olur’ şeklindeki tartışmalarla paralellik göstermesi dikkat çekerken, mayıs ayı içinde adaya gelecek bazı isimlerin ara formülle ilgili nabız yoklayacağı kaydediliyor.