DİTİB'e mali yardımlar yeniden başlıyor

DİTİB'in casusluk iddiası sonrasında kesilen devlet yardımları yeniden başlayacak. DİTİB'e yıl sonuna kadar, 2 milyon euro yardım yapılması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da faaliyet yürüten Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) kesilen mali yardımları yeniden verilecek.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Almanya Aile Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, DİTİB imamlarının Türkiye için casusluk yaptığı iddialarının ardından kesilen devlet yardımlarının yeniden aktarılacağını belirtildi.

Açıklamada "Konunun önemli noktalarının değerlendirilmesi sonucunda, önceden onaylanmış projelere yapılan yardımların sürdürülmesine karar verildi" ifadeleri kullanıldı. Bu yılın sonuna kadar DİTİB'e yaklaşık 1 milyon euro mali destek sağlanması planlanıyor.

Bakanlığın açıklamasında DİTİB'in iki yeni proje başlattığına aktarıldı. Projelerden birinin "Demokrasiyi yaşamak! Aşırı sağcılığa, şiddete ve insan düşmanlığına karşı harekete geçmek" adı altında bir girişim olduğu, diğerinin de mültecilere yardım amacı taşıdığı kaydedildi.

Casuslukla suçlanan imamlar kayıp iddiasıCasuslukla suçlanan imamlar kayıp iddiası

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Almanya'daki Müslüman derneklerinin en büyük çatı kuruluşu olan DİTİB'e bağlı imamların, Türkiye için casusluk yaptığı iddia edilmişti. İmamların, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fetullah Gülen cemaati üyelerinin Türkiye'ye bildirdiği öne sürülmüştü.

İddialar hakkında soruşturma açılırken, DİTİB'e yapılan devlet yardımları kesilmişti. Alman Federal Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 6 imamın tutuklanması talep edilmişti. Ancak Federal Mahkeme, başsavcılığın talebini reddetmişti.

Türkiye'den yapılan açıklamada ise casusluk iddiasının gerçek olmadığı belirtilmişti.

DİTİB'de 'casus imam' istifasıDİTİB'de 'casus imam' istifası

'Ajan-imam kabul edilemez''Ajan-imam kabul edilemez'

İmamların evlerinde aramaya Bozdağ'dan tepkiİmamların evlerinde aramaya Bozdağ'dan tepki

Almanya'da 20 Türk'e casusluk soruşturmasıAlmanya'da 20 Türk'e casusluk soruşturması

Görmez'den Almanya'ya: Casusluk eylemi yokGörmez'den Almanya'ya: Casusluk eylemi yok