'Ajan-imam kabul edilemez'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan 'ajan-imam' iddialarına yanıt: Din hizmeti dışında bir misyon kabul edilemez. İddialar karalama kampanyası.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya

ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın ajanlıkla suçladığı imamlara ilişkin, “DİTİB’e bağlı din görevlilerimiz Almanya’daki Türk toplumuna din hizmeti sağlamakla görevlidir ve bunun dışında herhangi bir misyon üstlenmeleri bizim açımızdan da kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Türkiye’nin Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) aracılığıyla Almanya’daki imamlar üzerinden istihbarat toplandığı, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının “FETÖ’cü, Kürt, AKP karşıtı” şeklinde fişlendiği iddialarını bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

'TEK GÖREVLERİ DİN HİZMETİ'

Bakan Çavuşoğlu yurt dışında görev yapan imamlarla ilgili ajanlık suçlamasını karalama kampanyası olarak nitelendirerek şöyle dedi:

“Son dönemde Almanya’da DİTİB ve imamlar aleyhinde, bazı çarpıtılmış iddialar öne sürülmek suretiyle yoğun bir karalama kampanyası yürütüldüğünü üzüntüyle müşahade ediyoruz. DİTİB’e bağlı din görevlilerimiz Almanya’daki Türk toplumuna din hizmeti sağlamakla görevlidir ve bunun dışında herhangi bir misyon üstlenmeleri bizim açımızdan da kabul edilemez.”

'RADİKALİZMLE MÜCADELE EDİYORLAR'

Bakan Çavuşoğlu Alman makamlarının iddialarıyla ilgili Türkiye’nin ne tür girişimlerde bulunduğu yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Almanya’daki Türk toplumuna din hizmetleri sağlanmasında ve radikalizme karşı mücadelede önemli bir rol oynayan DİTİB’in itibarını ve misyonunu zedeleyebilecek bu tür iddia ve uygulamalara son verilmesi yönünde beklentimiz Alman makamlarına her vesileyle aktarılmaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanlığının TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderdiği belgelerde 15 Temmuz’un ardından Gülen yapılanmasının yurt dışı faaliyetleri hakkında 38 farklı ülkede din görevlileri aracılığıyla raporlar hazırladığı ortaya çıktı. Raporlar arasında Almanya’dan da 3 rapor bulunuyordu. Almanya iddialara ilişkin soruşturma başlattı. Bazı imamların evlerine baskınlar düzenlendi. Alman İçişleri Bakanı, "Gülen hareketinden bağımsız olarak burada Alman yasaları geçerli ve burada yaşayan kişilerle ilgili yabancı makamlar casusluk yapamaz" dedi. Soruşturma devam ediyor.