1 Mayıs kutlamasına milliyetçiler saldırdı

Ukrayna'da 1 Mayıs kutlamaları devam ederken provokasyon iddiaları ve gerginliği vardı. Harkov'da korteje milliyetçi gruplar saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da Sovyetler Birliği döneminden beri resmi bayram olan 1 Mayıs, bu yıl provokasyon söylentilerinin gölgesinde kutlandı. Rusya yanlısı bölgelerle son üç yıldır çatışma halinde olan devlet yetkilileri, kutlamalar öncesinde '1 Mayıs'ın Rusya'nın provokasyonlarına sahne olacağı' yönünde açıklamalar yaptı. Rusya yanlısı eğilimlerin nispeten güçlü olduğu güney şehri Nikolayev'de ise valilik, provokasyon ihtimalini gerekçe göstererek, 1 Mayıs gösterilerini yasakladı. Başkent Kiev'in ana caddesi olan Kreşatik'te çeşitli sol partilerden ve sendikalardan bin kişinin katıldığı gösteriler, renkli anlara sahne oldu.

Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da ise, 1 Mayıs kutlamalarına katılan korteje radikal milliyetçilerin saldırması sonucunda, kısa süreli bir arbede yaşandı.

2 Mayıs tarihinin Ukrayna'nın güneyindeki Odessa kentinde milliyetçi örgütlerin saldırısı ile 40'tan fazla kişinin yanarak öldüğü olayların yıldönümü olması nedeniyle, Odessa'da yarın büyük gerginliklerin yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Bu yüzden, Odessa'yla  beraber diğer bazı güney illerinde de yarınki olaylara karşı geniş önlemler alındı.

Ukrayna'da iki yıl önce kabul edilen bir yasayla, 'komünizm propagandası' yapılması yasaklanmış ve ülkenin en büyük partilerinden biri olan Ukrayna Komünist Partisi kapatılmıştı. Geçtiğimiz aylarda, iktidar partisinin bazı milletvekillerinin 1 Mayıs'ın bayram olmaktan çıkartılmasını teklif etmelerine karşılık, bu öneri mecliste kabul görmedi. (DHA)