Bulgaristan'daki Türk partisinden 'hayır' çağrısı

Bulgaristan'ın önde gelen Türk partisi HÖH'ten referandumda 'hayır' açıklaması... Bildiri yayımlayan parti, referanduma sunulan değişikliklerin 'Türkiye’yi komşuları, bölge, dünya ve kendisi açısından zararlı hale getireceği' görüşünü savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 700 bin Türk'ün yaşadığı Bulgaristan'ın köklü Türk partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi, Türkiye’deki referandumda hayır çağrısı yaptı. Bir bildiri yayımlayan parti, referanduma sunulan anayasa değişikliklerinin 'demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri tehdit ettiğini' vurguladı.

HÖH'ün bildirisinde partinin referandumda 'kesin bir şekilde hayır dediği' vurgulandı; Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'devletin bütün iktidarını kontrolsüz olarak elde etmeye çalıştığı' görüşü savunuldu. Bildiride, "Erdoğan eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve parti lideri olmak istiyor. Hiçbir kontrol mekanizması ve denge olmadan” ifadesine yer verildi.

Bildiride, 'insan hak ve özgürlüklerinin çiğnemesine, ifade özgürlüğü eksikliğine, özgür düşünce sahibi aydın ve gazetecilerin tutuklanmasına, her türlü şiddet ve diktatörlüğe ve kontrollü darbe girişimlerine' 'hayır' dendiği vurgulandı. "Kemalist Türkiye Cumhuriyeti’nin Sultanlığa dönüştürülmesine hayır" ifadesinin yer aldığı bildiride, 'bu dönüşümün Türkiye’yi sadece komşuları, bölge ve dünya açısından değil, her şeyden ziyade kendisi açısından da zararlı hale getireceği' savunuldu

HÖH, Bulgaristan'da komünist rejimin yıkılmasının ardından 1990'da kurulmuştu. Partiden ayrılanların 2016'da kurduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) partisiyse AK Parti'ye yakın olmakla eleştiriliyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)