Başörtüsü takmayı reddeden çocuğa devlet koruması

İtalya, başını kapatmayı reddedince ailesinin saçlarını kazıttığı kız çocuğunu konuşuyor. Çocuk 'psikolojik şiddet' gerekçesiyle devlet korumasına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da başörtüsü takmayı reddedince ailesinin baskısına uğrayan ve saçları zorla kazınan kız çocuğu devlet korumasına alındı. Bangladeşli aile hakkında, 'çocuklarına kötü muamelede bulunmaktan' soruşturma açıldı. Ülkenin kuzeyindeki Bologna kentinde yaşanan olay, kız çocuğunun öğretmeninin polise şikayette bulunmasıyla ortaya çıktı. İtalyan basınında 'Fatima' takma ismiyle anılan kız çocuğunun, aylardır başörtüsü takması için baskı altında tutulduğu belirtiliyor.

İtalyan medyasına göre, kız çocuğu bir süredir evden başörtüsü takarak çıksa da, evden uzaklaştıktan sonra başını açıyordu. Bunu fark eden annesi, ona 'ders vermek' için makineyle saçlarını kazıdı. Kız çocuğu ertesi gün okula kazağının kapüşonunu başına geçirerek gidince öğretmeni durumu fark etti. Öğretmenin şikâyetiyle, çocuğun da psikolojik şiddet gördüğü tespit edildi ve çocuk devlet korumasına alındı. Anne ve babası hakkında da soruşturma açıldı. Yıllardır İtalya’da yaşayan ailenin, 16 ve 17 yaşlarındaki diğer iki kızının başörtüsü takmayı kabul ettiği belirtiliyor.

İSLAM TOPLUMUNDAN TEPKİ

Ülkedeki İslam toplumu da aileye tepkili. Bologna İslam Toplumu temsilcilerinden Yassine Lafram, ailenin yaptığı baskının dinle örtüşmediğine dikkat çekerek, "İslam geleneğinde baskıya yer yoktur. Dinin tüm gerekleri ancak özgür iradeyle yerine getirilebilir. Bu ailenin yaptığı yanlıştır. Bir Müslüman olarak benim görevim, çocuklarımı iyi bir şekilde eğitmek, yönlendirmektir, onları zorlamak değil" dedi.

Güneydeki Lecce kentindeki camide görev yapan Tunuslu İmam Seifeddine Maarouf da, şok yaşadığını dile getirerek "Bu, İslam değerlerine aykırı bir durum. Kızın annesinin bu davranışı bir şiddettir ve suçtur" diye konuştu. İtalya’daki Faslı kadınları temsil eden bir hareketin üyesi olan Mounya Allali de, annenin yaptığını 'şiddet' diye niteleyip çoğulcu bir İslam anlayışının izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

'İTALYA’YA ENTEGRE OLMAK ZORUNDALAR'

Bologna Belediye Başkanı Virginio Merola da, "Bu, sorumlu anne ve babalıkla ilgili bir mevzudur ancak İtalyan olunmak isteniyorsa bizim yasalarımıza aykırı davranamazsınız ve buraya entegre olmak zorundasınız. İtalya’ya gelen bu ailelere, çocuklarını sadece kendi dini kurallarına göre yetiştiremeyeceklerini anlatmak gerekiyor. Bu, bizim 70’li yıllarda yaşadığımız ve ‘aile otoriterliği’ dediğimiz otoriterlik tipine benziyor” dedi. (DHA)