'Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur'

Kerküklü Türkmenler, kentte resmi kurumlara Kürt bayrağının asılması kararına tepki. Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi "Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük'te resmi binalara Kürt bayrağı asılması kararı alınmasının ardından gerilim yükseliyor. Türkmenler de kendi bayraklarını asmaya ve yasal girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi "Federal Anayasa Mahkemesi’ne kararın iptali için başvuracağız" dedi. Salihi, "Daha fazla çatışma bekliyor musunuz?” sorusuna "Kesinlikle... Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur" yanıtını verdi.

Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak'a konuşan Salihi, "Birleşmiş Milletler, Bağdat yönetimi, Türkiye Kerkük’te Kürdistan bayrağının asılmasına tepki gösterdi. Ancak tepkiden çok şu anda icraata ihtiyacımız var. Mutlaka biz de yasal haklarımızı kullanacağız. Federal Anayasa Mahkemesi’ne kararın iptali için başvuracağız" ifadelerini kullandı.

'ÇATIŞMA YAŞANABİLİR'

Salihi, Türkmen Cephesi’nin de karara karşı Kerkük sokaklarına Türkmen bayrağı asma kararı aldığını açıklarken, "Silahlar konuşur" uyarısında da bulundu. Salihi, kendilerinin bayrak asma kararını şöyle değerlendirdi: "Bunun neticesinde çatışmalar yaşanabilir. Bunun sorumluluğu da Kürt vali Necmeddin Kerim’dedir. Bazı olaylar bizim kontrolümüzde ancak bazıları değil. Musalla Lisesi’nde Türkmen öğrenciler bayrak asınca gerilim yaşandı. Kerkük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de Türkmen ve Kürt öğrenciler arasında çatışma yaşandı.”

'SİLAHLAR KONUŞUR'

"Daha fazla çatışma bekliyor musunuz?” sorusuna "Kesinlikle. Her an her şey olabilir. Kürt silahlı grupları Kerkük sokaklarında dolaşıyor” cevabını veren Salihi, kentteki son durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur. Silahsız olan bir milletin neyi olur ki, bir tek basın üzerinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz burada Türk olmanın faturasını ödüyoruz.” (Kaynak: Haber Merkezi)

Kerkük valisi Kürt bayrağı kararının sebebini anlattıKerkük valisi Kürt bayrağı kararının sebebini anlattı