Büyü için uzuvlarını kesiyorlar

Batıl inançların çok güçlü olduğu Tanzanya'da albinoların bir hayalet olduğuna ve "kötü şans getirdiğine" inanılıyor. Daha da kötüsü, albinoların vücut parçaları kesilerek yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tanzanya'da yaşan dört çocuk dün ülkelerinde gördükleri vahşetten kaçarak Amerika'ya sığındılar. Suçları ise albino olmaktı. Batıl inançların çok güçlü olduğu Tanzanya'da albinoların bir hayalet olduğuna ve "kötü şans getirdiğine" inanılıyor. Daha da kötüsü, albinoların vücut parçaları kesilerek yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.

Merkezi New York'ta bulunan Küresel Sağlık Yardım Kuruluşu (GMRF) aracılığıyla Amerika'ya gelen çocukları John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda GMRF'den Elissa Montanti karşıladı. Yardım kuruluşu, çatışma veya felaket nedeniyle yaralanan çocuklara ev sahipliği yapıyor.

Gelen çocukların içinde en büyük erkek çocuğu olan 15 yaşındaki Emmanuel Rutema, konuşmakta güçlük çekiyor. Rutema'ya saldıranlar onun bir kolunu ve sağlam kalan kolundaki elinin parmaklarını kesmişler, dilini ve dişlerini de koparmaya çalışmışlar.

Emmanuel Rutema Emmanuel Rutema

7 yaşındaki Baraka Lusambo ise kalabalık havalimanına girdiğinde ABD'li gümrük memurunun yardımıyla gülümserken, diğer çocuklar Mwigulu Magesa (14) ve Pendo Noni (17) ise hâlâ yaşadıklarının etkisindeydi.

Bir sosyal hizmet uzmanı olan Rwela, Tanzanya'da iken çocukların sözde güvenli evlerde yaşadığını ve çok nadiren dışarıya çıkabildiklerini söylüyor. Çünkü ne zaman dışarıya çıksalar birileri sürekli onları korkutuyormuş.

"Travma geçirmişler, hâlâ korku içindeler ve kimseye güvenmiyorlar" diye konuşan uzman "Mayınlara basan, bombaya tekme atan, tsunamide veya tayfunlarda zarar görmüş çocuklara yardım ettik; ancak bu çok kasıtlı bir davranış" diye sözlerini sürdürdü.

Albinoluk, dünyada 20 binde bir oranında görülüyor. Bu durum cilt, saç ve gözlerde pigment bulunmayan konjenital bir rahatsızlıktır. Sahra altı Afrika'da daha yaygındır ve bunun görülme olasılığı 1.400'de birdir.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, 2000 ila 2015 yılları arasında doğu Afrika ülkelerinde en az 75 albino öldürüldüğünü tahmin ediyor. Rapor edilen saldırıların çoğu, kırsal alanlardaki gizli ritüellerde gerçekleşmiş.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi'ne göre, vücut parçaları pazarlarda büyücülükte kullanılmak üzere satılmaktadır. Bildirilen fiyatlar, 2,000 dolardan 75,000 dolara kadar değişiyor. (DIŞ HABERLER)