'Kıbrıs'ta hedef eylülde referandum'

Kıbrıs'ta taraflar masaya dönebilmek için üst üste hamleler yapıyor. Türkiye'nin süreci hızlandırmak için referandumu beklediği söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta Temsilciler Meclisi’nin aldığı “Enosis referandumunun yıldönümü okullarda kutlansın” kararı sonrasında kopan müzakere süreci yeniden hızlanıyor. Taraflar masaya geri dönmek için önemli hamleler gerçekleştirirken, yerel basın birkaç ay içerisinde Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan düzleminde çok önemli gelişmelerin yaşanacağı bilgisini geçiyor.

Kıbrıs’taki müzakere süreci geçtiğimiz günlerde DİSİ Partisi lideri Averof Neofitu’nun Kıbrıs’ın kuzeyine gerçekleştirdiği ziyaretle tekrardan hareketlendi. DİSİ liderliğinden Duvar’a ulaşan son bilgiler, Neofitu’nun söz konusu ziyarette çözüm için oldukça samimi ve istem sahibi olan bir Kıbrıs Türk liderliği bulduğu yönde. Neofitu özellikle Türk müzakereci Özdil Nami’nin bir an evvel masaya dönülmeli yönündeki mesajını gelecek adına çok önemli olarak görüyor.

'ENOSİS KARARINDAN ZAMANINDA HABERİMİZ OLMADI'

Kıbrıs’ın kuzeyinde bir akşam yemeğinde Mustafa Akıncı ile bir araya gelen Neofitu “Enosis kararının” arka planını Türk tarafına aktardı. Partisinin bu karardan zamanında haberdar olmadığı mesajını veren Neofitu DİSİ’nin, Nikos Anastasiadis’in ve Kıbrıs Rum tarafının çözüm yönünde kararlı oldukları mesajını verdi.

Neofitu’ya göre bu önemli görüşmede Akıncı liderliği bilinen mesajlarını yineledi ve “Enosis kararı”nın geri çekilmesi durumumda yoğun müzakere sürecine odaklanacağı mesajını verdi. Kıbrıs Rum tarafına göre, Ankara’nın aksi yöndeki mesajlarına rağmen, Kıbrıs Türk tarafı çözümün kendi toplumu açısından öneminin farkında.

REFERANDUMDAN SONRA ERKEN ÇÖZÜM İDDİASI

Bu arada bugünkü Kıbrıs Rum basını gündeme önemli bir iddiayı taşıyor. Kıbrıs Rum tarafına Türkiye’deki referandum sürecinin sona ermesinden sonra Kıbrıs’ta “erken çözüm” için düğmeye basılacak.

Rum basınına göre müzakerelerin bir an önce yeniden başlaması, Temmuz ayında bir anlaşma sağlanması ve Eylül ayında da referanduma gidilmesi için BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bir yol haritası ile iki liderliğin nabzını yokluyor. Rum tarafına göre BM ile uluslararası unsurlar, tarafların yol haritasında anlaşması halinde, haritanın hayata geçirilmesine katkı koymaya hazır durumda. Rum basınına göre söz konusu yol haritası şu başlıklardan oluşuyor:

  • Nisan ayı başında ve Türkiye’deki referandumdan önce, Anastasiadis-Akıncı-Eide’nin katılacağı sosyal içerikli bir yemek düzenlenmesi ve bu yemeğin, müzakerelerin yeniden başlangıcı sinyalini vermesi,
  • Temmuz ayı sonuna kadar müzakerelerin tamamlanması ve anlaşmaya varılması,
  •  Ara dönemde (Mayıs veya Haziran), Garantiler ve Güvenlik ile ilgili konferansın yapılması ve tamamlanması,
  • Eylül ayında iki toplum arasında referandum yapılması.

Kıbrıs Müzakerelerinin arka planında önemli gelişmeler yaşanırken, Temsilciler Meclisi’nin Eğitim Komitesi yarın “Enosis kararı”nı masaya yatırıyor.

DİSİ bundan böyle okullardaki kutlamalar ile ilgili tüm kararların Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından alınması için bir öneriyi meclise taşıyor. Muhalefet partileri bu öneriye temkinli yaklaşırken ilgili kararın yarın başlayan süreçte alınması bekleniyor.