Almanya'dan 'Nazi' çıkışı: Bizim de bir gururumuz var!

Almanya Başbakanlık Müsteşarı Altmaier, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nazi suçlamasına tepki gösterdi: Türkiye gururunun incitilmemesi konusunda hassasiyet gösteriyor. Almanya'nın da gururu var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiyeli bakanların referandum kampanyası yapmasının engellenmesi nedeniyle Hollanda'yla kriz devam ederken, Almanya da benzer bir yasağı ve Nazi suçlamalarını tartışıyor. Almanya Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, Nazi suçlamalarına karşılık olarak "Bizim de bir gururumuz var" dedi ve olası bir yasaktan dem vurdu.

'TÜRKİYE DE GURURDAN SÖZ EDİYOR'

Altmaier, Almanya'nın demokrasi ve basın özgürlüğüne saygı çerçevesinde yabancı siyasetçilerin toplantılarına izin verdiğini ancak Nazi suçlamalarının 'kabul edilemez' ve 'son derece sorunlu' olduğunu söyledi.  Altmaier, "Türkiye her zaman ülkenin gururunun incitilmemesi konusunda hassasiyet gösteriyor. Fakat Almanya'nın da gururu var. Alman Federal Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana dünyada anayasal devletlere örnek gösterilmiştir. Bu itibara kimsenin, Türkiyeli siyasetçilerin kendi evlerinde seçim kampanyası yaparken bile zarar vermesine izin vermeyeceğiz" dedi.

'YASAKLAYABİLİRİZ'

Almanya Başbakanlık Müsteşarı, Türkiyeli siyasetçilere yönelik olası bir yasak konusunda "Neyin sorumlu bir karar olup olmayacağına bakacağız. Yasak son çare olur ama bu hakkımız saklı" ifadelerini kullandı. Uluslararası hukukun ülkelere yabancı ülkelerin yetkililerini engelleme hakkı tanıdığına dikkat çeken Alman yetkili, "Bu, bildiğim kadarıyla Almanya'da hiç yaşanmadı. Fakat Almanya'nın uluslararası kapsamındaki seçeneklerini kullanmamış olması gelecek için açık çek anlamına gelmiyor" dedi.

'TÜRKİYE İÇİN ENDİŞELİYİM'

Altmaier, referanduma sunulan anayasa değişiklikleri hakkında da, "Basın özgürlüğüne saygı, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı Türkiye'nin de ulusal çıkarı. Son gelişmeler bir çok insanı endişelendiriyor. Ben de şahsen endişeliyim" diye konuştu. (Dış Haberler)