Gülen makalesini 535 bin dolar karşılığında mı yazdı?

Türkiye'de Fethullah Gülen'in iade edilmesi gerektiğine dair makalesiyle tanınan ABD eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in, DEİK Başkanı Kamil Ekim Alptekin'in bir şirketiyle anlaşması olduğu ortaya çıktı. Flynn, Alptekin'in şirketinden 535 bin dolar almış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalan, Türkiye'de 'Fethullah Gülen'in iade edilmesi gerektiğini' savunduğu makalesiyle tanınan Michael Flynn'in, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na bağlı (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Kamil Ekim Alptekin'in bir şirketi için lobi faaliyetinde bulunduğu ortaya çıktı. Flynn, ABD Adalet Bakanlığı'na bildirimde bulunarak, Alptekin'in Hollanda merkezli şirketi Inovo BV'den, 'Türkiye hükümetine yardımcı olabilecek lobi faaliyetleri için 535 bin dolar aldığını' beyan etti. Alptekin ise Gülen makalesinin kendisi tarafından yazdırılmış olabileceği iddiasını reddetti.

'FAALİYETİMİZ GÜLEN'E ODAKLIYDI'

Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında askeri danışmanlığını yapan Flynn, yeni yönetimde görev alacağı için sahibi olduğu lobi şirketini Kasım 2016'da kapatmıştı. Flynn'in avukatı Robert Kelner aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na bulunduğu beyandaysa, lobicilik faaliyetlerinin Gülen'e odaklandığı belirtildi; '2016 yılının ağustos ve kasım aylarında öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne yarar sağlamış olabilecek lobi faaliyetleri yapıldığı' ifadesi yer aldı. Beyana göre, Flynn Inovo BV şirketinden 9 Eylül-14 Kasım arasında 535 bin dolar ödeme kabul etti.

POLITICO: ENERJİ VE DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Politico sitesindeki haberdeyse, Flynn'in beyanında 'ABD başkanlık seçimlerine iki aydan kısa bir süre kala, şirketinin Türkiye dışişleri ve enerji bakanlarıyla New York'ta gizlice görüştüğü' iddiası da yer aldı.

'SON ÖDEME 14 KASIM'DA'

Politico'ya göre, Flynn son olarak 14 Kasım 2016'da, 145 bin dolarlık bir ödeme aldı. Flynn'in makalesi ABD'de başkanlık seçimlerinin düzenlendiği 8 Kasım'da yayımlanmıştı. Makalede, "Dünyayı Türkiye'nin perspektifinden görmek zorundayız" deniyor, Fethullah Gülen Ayetullah Ali Humeyni'yle karşılaştırılarak iade edilmesi gerektiği belirtiliyordu.

'MAKALE PARA KARŞILIĞI YAZILMADI'

Öte yandan, taraflar söz konusu makalenin para karşılığı yazıldığı iddiasını reddetti. Şirketin beyanında, "Makale, Inovo'nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin veya başka herhangi bir tarafın talebiyle kaleme alınmadı" ifadesi yer aldı.

ALPTEKİN: HÜKÜMETTEN TALİMAT ALMADIM

Flynn'e lobicilik faaliyeti için ödeme yapan Inovo BV'nin sahibi, DEİK Başkanı Ekim Alptekin de Flynn'in beyanının 'siyasi baskı'dan kaynaklandığını savunarak, "Aynı fikirde değilim" dedi. AP ajansına konuşan Alptekin, "Türkiye hükümetinden talimat almıyorum" dedi. Alptekin Politico'ya yaptığı açıklamadaysa, Flynn'in Türkiye'yi çok iyi anlamadığını belirterek, "Gülen'in destekçilerini, Türkiye hükümetinin en yakın dostlarından biri olan Müslüman Kardeşler'e benzetti" dedi.

NEDEN BEYANDA BULUNDU?

ABD'de yabancı ülkeler veya kuruluşlar için lobi yapan firmalar, Adalet Bakanlığı'na beyanda bulunmak zorunda. Flynn'in şirketiyse bugüne kadar yabancı bir firma için çalışma yaptığı konusunda bildirimde bulunmamıştı. Eski ulusal güvenlik danışmanının sözcüsü Price Floyd, 'ihtiyatlı davranmak istedikleri için' böyle bir beyanda bulunduklarını söyledi.

Flynn, Donald Trump'ın yönetimi devralmasından önce Rusya Büyükelçisi'yle gizli görüşmeler yaptığının ortaya çıkması üzerine ulusal güvenlik danışmanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. (Dış Haberler)