'Neden Trump yüzünden CIA'i bıraktım?'

ABD'de Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sözcüsü Price, Başkan Trump'ı protesto için görevinden ayrıldı. İstifa gerekçesi, 'Trump'ın söylemlerini meşrulaştırmak için istihbarat ve güvenlik politikalarına siyaset karıştırması'.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump'ın kendine özgü yönetim biçimi, Amerikan demokrasisinin inceliklerini de gözler önüne seriyor. Trump'ın istihbarat alanına siyaset karıştırmasını gerekçe göstererek istifa eden bir CIA çalışanı, karar sürecini Washington Post gazetesine yazdığı ayrıntılı bir makaleyle kamuoyuna anlattı.

'İSTİHBARAT SİYASET ÜSTÜDÜR'

Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi'nin de sözcüsü olan Edward Price, 'CIA ile Washington arasında bir siyasi hendek' bulunduğunu belirterek, "Fakat bu yönetim bu dinamiği tersine çevirdi: Siyasetçiler istihbarat profesyonellerini duymazdan geliyor" dedi. Price, "CIA'i bırakacağımı hiç düşünmezdim. Fakat Trump yüzünden bunu yaptım" bıraktım başlıklı makalesinde, bugüne dek hem Cumhuriyetçi hem Demokrat başkanların yönetimlerinde çalıştığına, istihbarat kurumunun siyaset üstü olduğuna dikkat çekti.

'SİYASİ TEMSİLCİSİNİ ATAMASI BARDAĞI TAŞIRDI'

Price, istihbarat kurumlarının 'Rusya'nın seçimleri manipüle ettiği'ne dair değerlendirmesinin Trump tarafından doğrudan reddedilmesini eleştirdi. Eski CIA çalışanı, başkanın görev başındaki ilk günlerinde CIA'e yaptığı ziyarette personelin yüzüne bile bakmadığını, egosantrik biçimde kameralara konuştuğunu savundu. Price, yeni başkanın CIA başkanını Ulusal Güvenlik Konseyi'nin ana komitesinden çıkarıp yerine kendi stratejisti olan aşırı sağcı Stephen K. Bannon'u getirme girişimi için 'bardağı taşıran son damla' ifadesini kullandı.

'SÖYLEMLERİ ZARAR GÖRMESİN DİYE GÜVENLİĞE SİYASET KARIŞTIRDILAR'

"Beyaz Saray'ın niyeti açıktı" diyen Price, şöyle devam etti: "Yönetimin, iktidara gerçeği söylerken ... 'Önce Amerika' tutuculuğuna karşı koyabilecek istihbarat profesyonellerine ihtiyacı yok. Başkanın masasına hangi istihbaratın ulaştığına karar veren kişilerin profesyoneller değil de en güvendiği danışmanları olmasının sebebi de bu."

Price, "İstihbarat profesyonelleri olarak bize, siyaseti duymazdan gelmemiz öğretilir. CIA karargâhını Washington'dan ayıran ırmağın, siyasi bir hendek olduğu da söylenebilir. Fakat bu yönetim bu dinamiği tersine çevirdi: Siyasetçiler istihbarat profesyonellerini duymazdan geliyor" ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)