Kurtarma paketi Yunanistan'ı kurtarmıyor

Yunanistan, yeni kredi anlaşmasını imzaladı. Anlaşma maaşlarda indirim yapılması gibi kemer sıkma politikalarının uygulanmasını öngörüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan hükümeti kreditörlerle yeni bir borç anlaşması üzerinde anlaştı. Borç anlaşması yeni kemer sıkma politikaları öngörüyor. Borç anlaşmasının esasları Yunanistan toplumunu tatmin etmezken, Syriza-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümetini zor durumda bırakacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan açısından son borç anlaşması son 8 yılda olup bitenlerin bir tekrarı anlamını taşıyor. Ekonomik krizin başlangıcından beri bir kez daha Yunanistan iflasın eşliğine geldi. Kreditörlerle yürütülen müzakerelerde Atina, "bu zor şartlar altında" anlaşmayı imzalamayacağını açıkladı. Kısa zamanda sonuçlandırılması tasarlanan müzakereler uzayıp gitti ve hem AB’yi hem de Yunanistan’ı zor durumda bıraktı.

Şartların ağırlaşması ile beraber, her iki tarafta benimsemedikleri şartları içeren bir anlaşmayı kabul etmek durumunda kaldılar. Yunanistan açısından yeni borç anlaşması, yeni kemer sıkma önlemleri ve maaş indirimleri öngörüyor. Hükümet bu yükümlülükleri vergilerde yeni ayarlamalar yaparak yerine getirmeye çalışacak.

AB açısından da yeni gelişmeleri Atina ve onun alacağı önlemler belirleyecek. Son kamuoyu yoklamalarının seçim durumunda yenilgiye işaret ettiği bir dönemde, Syriza-Anel Hükümetinin de yeni anlaşmaya sırtını dönmesi mümkün görünmüyordu.

Yeni anlaşmanın imzalanmasından sonra hükümet, Atina’da kamuoyunu ve basın kuruluşlarını bilgilendirme çalışması başlattı. Hükümet yetkilileri halka, bu anlaşmayı "başka çare yok" mesajı ile sunmaya çalışıyor.

'ERKEN SEÇİM İHTİMALİ ZAYIF'

Syriza’daki gelişmeleri yakından takip eden bir kaynak, "Gelinen noktada Başbakanın pek seçeneği yok. Ya anlaşmayı sineye çekecek ya da alternatif senaryolara eğilecek" yorumunda bulundu.

Kaynağımıza göre, Çipras’ın önünde yeni borç anlaşmasının uygulanmasının dışındaki tek seçeneği ise erken seçim.

"Türkiye’nin Ege’de gerginlik peşinden koştuğu, içteki ekonomik ve siyasi gelişmelerin iç açıcı olmadığı ve borç anlaşmasının askıda kaldığı bir ortamda erken seçim çok zor bir ihtimaldir" diyen kaynağımız Çipras’ın çok zor seçimlerle karşı karşıya kalmış olduğunu savundu.