Trump Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan edebilir

ABD, Müslüman Kardeşler'in 'terör örgütü' ilan etmeyi tartışıyor. Trump yönetiminde bir kanadın böyle bir adım için bastırdığı, bir diğer kanadın ise 'Türkiye gibi müttefiklerle arayı bozmamak için' karşı çıktığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump yönetiminin Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etmeyi ve liderlerine yaptırım uygulamayı gözden geçirdiği öne sürüldü. İddiaya göre, yeni yönetimde bir kanat böyle bir kararın alınması için bastırırken, bir diğer kanat da 'Türkiye gibi mütetfiklerle arayı bozmamak için' olası bir karara karşı çıkıyor.

'GÜLEN'İ VERELİM' DİYEN GENERAL BAŞI ÇEKİYOR

Reuters ajansının Trump yönetiminden yetkililere dayandırdığı habere göre, Müslüman Kardeşler'in terör örgütü ilan edilmesini savunanların başını, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn çekiyor. Flynn'în liderlik ettiği yetkililer, Müslüman Kardeşler'in hem ABD Dışişleri hem de Hazine bakanlıklarının terör örgütleri listesine alınmasını istiyor. [Emekli bir asker olan Flynn, seçim günü yayımlanan makalesinde 'ABD'nin Gülen'i Türkiye'ye iade etmesini' savunmasıyla tanınıyor. Flynn makalede, Fethullah Gülen'i Müslüman Kardeşler'in liderleri Seyid Kutub ve Hasan El Bana'ya benzetmişti.]

Trump'ın danışmanı: Gülen'i vermeliyizTrump'ın danışmanı: Gülen'i vermeliyiz

'ZAMANI BELLİ DEĞİL'

Reuters'a konuşan bir yetkili, "Bu konunun ele alındığını biliyorum. Ben de böyle bir karardan yanayım" dedi. Danışmanlık görevi yapan yetkili, Flynn'in ekibinin bu konuyu ele almasına rağmen böyle bir kararın alınıp alınmayacağının veya ne zaman böyle bir adım atılacağının belirsiz olduğunu vurguladı.

'TÜRKİYE ENDİŞESİ'

Habere göre, Trump'ın diğer danışmanlarının yanı sıra bir dizi kıdemli ulusal güvenlik, diplomasi, emniyet ve istihbarat yetkilisi de böyle bir hamleye karşı çıkıyor. Reuters'ın haberine göre, bu kişiler 1928'de Mısır'da kurulan Müslüman Kardeşler'in zaman için bazı ülkelerde barışçıl bir yönelimde olduğunu savunuyor. Haberde, bu kişilerin bir kaygısı da şu ifadelerle anlatıldı: "Bütün Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etmek, IŞİD'le savaşta kilit bir Amerikan müttefiki olan ve Tayyip Erdoğan'ın İslamcı kökenli AKP hükümetinin iktidarda olduğu Türkiye'yle ilişkileri karmaşık hale getirir. Tunus'taki İslamcı Ennahda Partisi de demokratik seçimlere katılmıştı." 

Bir diğer yetkiliyse, "Bir örgütün ideolojisinin bir terör örgütünü etkilemek için kullanıldığını söylemek bir şey, bu örgütün terörist olduğunu söylemek başka bir şey" dedi. Yetkili, Amerikan Dışişleri'nde incelenen istihbarat raporlarının Müslüman Kardeşler'i terör listesine almak için meşru yasal zemin sağlamasının zor olduğunu söyledi.

YASAK NE ANLAMA GELECEK?

Böyle bir kararın alınması, ABD'de yaşayan kişilerin örgüte bilerek 'maddi destek' sağlamasının ve örgüt üyelerinin ABD'ye giriş yapmasının yasaklanması anlamına geliyor. ABD'de bazı muhafazakâr çevreler ve Müslüman karşıtı aktivistler uzun yıllardır, Müslüman Kardeşler örgütünün dünya çağında barışçıl yollarla bir İslam halifeliği kurmayı amaçladığı gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini savunuyordu.

YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI 'RADİKAL' DEMİŞTİ

Yeni Amerikan yönetiminde hangi görüşü savunan kesimin daha güçlü olduğunun şu an bilinmiyor. Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ile Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Mario Diaz-Balart ay başında Müslüman Kardeşler'in terör örgütü kapsamına alınması için bir yasa taslağı hazırlamıştı. Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, bakanlığının onaylanması için düzenlenen Senato oturumunda örgütü 'radikal İslam'ın bir aracısı' olarak nitelemişti.

NERELERDE YASAKLI?

Müslüman Kardeşler örgütü, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde terör örgütü sayılıyor. İngiliz hükümetiyse, 2015'te Müslüman Kardeşler örgütüne yönelik araştırmasında, "bu siyasi gruba üyeliğin olası bir aşırılıkçılık işareti' olduğu sonucuna varsa da, yasak çağrısı yapmamıştı. 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD ve İsviçre gibi başka ülkelerde yapılan soruşturmalardaysa, örgütle terör eylemleri arasında bir ilişki olduğuna dair kanıt bulunamamış, bir dizi Müslüman Kardeşler lideri yaptırım listelerinden çıkarılmıştı. (Dış Haberler)