IŞİD, Palmira'nın simgesini yıktı

Antik Palmira kentini ele geçiren IŞİD, en ünlü Roma dönemi kalıntılarından birini yıktı. Şam, 'tetrapylon' ile antik tiyatronun fasadının yıkıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD, Suriye'de dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Palmira'nın en ünlü kalıntılarını yıktı. Suriye Antik Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim, kentin simgelerinden Tetrapylon'un ve antik tiyatronun fasadının yıkıldığını açıkladı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Palmira, 'küp şeklinde Antik Roma anıtlarının bir tarzı olan ve dört tarafının her birinde bir kapı bulunan' Tetrapylon'ların günümüze kalan en önemli örneklerinden birine ev sahipliği yapıyordu.

Suriye ordusu 2015'te IŞİD'in kontrolüne giren Palmira'yı Mart 2016'da, Rus hava desteğiyle yeniden ele geçirmişti. Antik kentin örgütten kurtarılması büyük yankı uyandırmış, Rusya'nın düzenlediği klasik müzik konseri canlı yayımlanmıştı. Ancak örgüt aralık ayında, Suriye ordusu ve Rusya'nın Halep'e odaklandığı dönemde Palmira'yı ikinci kez ele geçirdi. Örgüt,  50 yılı aşkın süredir antik kentte çalışan 82 yaşındaki arkeolog Halid Esad'ı başını keserek öldürmüştü. (Dış Haberler)