Kıbrıs'ta gündem Yiğit Bulut

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Yiğit Bulut'un, Kıbrıs'a ilişkin sözleri, Ada'nın her iki yakasında tepkilere neden oldu. Bulut'a, barış yerine 'savaş çağrısı' yapma eleştirisi yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut’un, TRT’de katıldığı bir programda Kıbrıs için sarf ettiği sözler, Ada'nın her iki yakasında da geniş yankı uyandırdı. Bulut’un 60’lı ve 70’li yılların “kanla aldık” jargonunu kullanması ve sert ifadeler yöneltmesi, Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının bazı kesimlerinin tepkisini çekti.

Bulut katıldığı televizyon programında, "Kıbrıs'ı şehitler vererek aldık, geri almak isteyenler aynı bedeli ödemeye hazırsa buyursun Kıbrıs orada" şeklinde konuşmuştu. Konuşmasında KKTC yönetimine de eleştirilerde bulunan Bulut, sözlerine şöyle devam etmişti: "Biz nasıl Kıbrıs'ı geri aldık, şehit kanıyla sulayarak aldık. Eğer AB ülkelerinden veya İngiltere, Almanya'dan Kıbrıs'ı almak isteyen varsa, aynı bedeli ödemeyi kabul ediyorsa buyursun gitsin, bak Kıbrıs orada duruyor. Ne Doğu Anadolu'da ne Güneydoğu Anadolu'da ne Akdeniz'de ne Karadeniz'de hiç kimseye verecek bir santimetre toprağımız yoktur. Kıbrıs Türk yurdudur ve hepimiz şehit olmadığımız sürece Kıbrıs Türk yurdu olacaktır. Bunun aksini hayal edenlerin aklına şaşarım, alnını da karışlarım bu kadar kesin."

'SIĞ VE YÜZEYSEL'

Bulut’un sözleri Kıbrıs Türk toplumunun sol ve aktivist kesimlerinde tepkiyle karşılandı. Bulut’un sözlerini 'kabul edilemez' olarak tanımlayan Baraka Kültür Merkezi aktivisti Münür Rahvancıoğlu, şu noktaların altını çizdi: “Uzun zamandır bu kadar sığ, yüzeysel, hamasi ve boş bir konuşma dinlememiştim. Sunucu kendi çapında konuyu biraz derinleştirmeye çalıştıkça, Yiğit Bulut, 'kan, vatan, toprak, secde, Vatikan, Osmanlı, şehit, darbe' deyip durdu. 13 dakikalık videoda en az 13 kere aynı cümleyi tekrar etti... Buradaki muadillerinin sonsuza dek yaşatacağını iddia ettiği KKTC'nin adını bile bilmiyor. Cumhurbaşkanının sıfatını bilmiyor, en önemlisi haddini bilmiyor... Kıbrıs halkları, onların arzuları, özlemleri, istekleri, iradesi önemsiz...”

Konu hakkında, deneyimli Kıbrıslı gazeteci Şener Levent ise şu değerlendirmede bulundu: “Kanla almış, kanla verirmiş Kıbrıs'ı. Duydun değil mi sevgili Kıbrıslı kardeşim? Çözümcü ve barışçı kardeşim. Sen 'Kıbrıs’ta barış engellenemez' diyorsun. O ise 'Kıbrıs’ta savaş engellenemez' diyor. Kan kan kan. O kan dökmüş ve almış. Kalemle veremez. Kanla verirmiş ancak... Sen barış bekliyorsun, oysa sevgili garantörün savaş çağrısı yapıyor!”