Görevi bırakmak istemeyen başkan OHAL ilan etti

Aralık ayında seçimleri kaybetmesine rağmen hala görevi bırakmayan Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, olağanüstü hal ilan etti. Ülkeyi 22 yıldır 'demir bir yumruk ile yöneten' Jammeh'in seçim sonuçlarını kabul etmeyip OHAL ilan etmesi ülkede 'askeri müdahale' riskini arttırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, görevi bırakmasına birkaç gün kala olağanüstü hal ilan etti. Gambiya'da Aralık ayındaki başkanlık seçimini kaybeden Başkan Yahya Jammeh'in görevi bırakmaması nedeniyle yaşanan kriz sürerken seçimi kazanan Adama Barrow geçen hafta yaptığı açıklamasında 'her şeye rağmen' 19 Ocak'ta göreve başlayacağını söylemişti.

Jammeh, önce Adama Barrow'u Aralık ayında yapılan seçimlerin kazananı olarak ilan ettiyse de, sonrasında seçim sonuçlarını mahkemeye taşımıştı. Jammeh'in görevi bir türlü bırakmaması, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderlerinin de tepkisini çekmişti. Liderler 13 Ocak'ta, ülkeyi 22 yıldır 'demir bir yumruk ile yöneten' Jammeh'i görevi bırakmak için ikna etmek üzere Gambiya'ya gitmişlerdi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Jammeh'e görevi 'barışçıl bir şekilde devretme'ye davet etmişti. Bakanlık sözcüsü Kirby, "Böylece başı dik şekilde görevi bırakabilir ve Gambiya halkını potansiyel bir kaostan koruyabilir" demişti.

'ASKERİ MÜDAHALE RİSKİ VAR'

AFP'nin haberine göre, Gambiya Ulusal Meclisi olağanüstü hal ilanını onaylamıştı, bu durumda Gambiya Anayasası'na göre OHAL 90 gün sürebilir. İngiltere Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yaptığı açıklamada, 'bu koşullarda Gambiya'da bir askeri müdahale veya toplumsal karışıklık riski'nin yüksek olduğunu ifade etti.

GAZETECİLER GERİ GÖNDERİLMİŞTİ

Devam eden başkanlık krizini haberleştirmek üzere Senegal, İsveç, Kenya ile Güney Afrika'dan gelen 7 gazeteci, Banjul Havalimanı'na indikten sonra ülkeye alınmayıp geri gönderilmişlerdi. (DIŞ HABERLER)