Obama'nın vedası timsah gözyaşı mı, uyarı mı?

ABD Devlet Başkanlığı görevinde son konuşmasını yapan Barack Obama olumlu ve olumsuz eleştiriler aldı. ABD basınında konuşmanın ana başlıkları Obama'nın vaatleri ve Donalt Trump'ın başkan seçilmesi oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barack Obama, 8 yıl görev yaptığı ABD Başkanlığı koltuğunda son konuşmasını Chicago'da yaptı. Ekonomi başta olduğu üzere başarılı olduklarını ve göreve geldiği güne kıyasla ABD'nin daha iyi bir ülke olduğunu savunan Obama, ABD vatandaşlarına 'umutlu olmaları' çağrısında bulundu.

GERÇEKLEŞTİRİLEMEYEN VAATLER 

Ancak Obama'nın başarılı olduklarına dair yaptığı konuşmayı, ABD ve dünya basınında eleştirenler oldu. Eleştirilerin temeli Obama'nın iktidara gelmeden önceki vaatlerini gerçekleştirememesi oldu. Seçim öncesinde Obama'nın, ABD'nin Küba'da bulunan işkenceler ile sık sık gündeme gelen Guantanamo Hapishanesi'ni kapatma, Afganistan'daki savaşı kazanma, İsrail'in yeni yerleşim yeri kurmasını engelleme gibi vaatleri vardı.

Obama'ya yeni 'başkanlık' teklifiObama'ya yeni 'başkanlık' teklifi

'TİMSAH GÖZYAŞLARI'

ABD'li radyo programcısı Laura Ingraham, Fox News'e yaptığı açıklamada, veda konuşması esnasında Obama'nın gözlerinin yaşarmasını "timsah gözyaşları" olarak yorumladı. Ingraham'a göre veda konuşmasının iyi organizasyonu Obama'nın politikalarını gizleyemedi: "Obama çok popüler ve bu beni şaşırtmıyor ama verimliliğimizi, canlı bir ekonomi ve pragmatik bir dış politika fikrini yerle bir etti" dedi.

Obama: Demokrasi cepte değilObama: Demokrasi cepte değil

'TRUMP HAKKINDA BİZİ UYARMIŞTI'

ABD medyasında Obama hakkında olumsuz eleştirilerin yanı sıra olumlu eleştiriler de yer aldı. Washington Post gazetesi yazarı E.J. Dionne, Obama'nın Trump hakkında ve "Amerikan demokrasisini koruma" konusunda ABD'lileri uyardığını söyledi.

Benzer bir yazı da New York Times gazetesinde yer aldı. Gazetenin yazarı Charles M. Blow, Trump'ın skandallarla dolu olacağını öngördüğü iktidarında Obama'yı özleyeceklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)