Samsung başkan yardımcısı ifadeye çağrıldı

Samsung başkan yardımcısı Jay Y. Lee ifade vermeye çağrıldı. Jay Y. Lee "siyasi iltimas için bağış yapmak"la suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de devlet başkanı Park Geun hye'nin koltuğunu sarsan yolsuzluk skandalıyla ilgili Samsung başkan yardımcısı Jay Y. Lee'yi ifade vermeye çağırdı. Lee bir birleşme operasyonu için siyasi iltimas karşılığında Park Geun hye'nin yakın arkadaşı ve sırdaşı Choi Soon-sil tarafından yönetilen vakıflara bağış yapmakla suçlanıyor.

İddiaya göre  Jay Y. Lee Samsung'un inşaat sektöründe faaliyet yürüten şirketi Samsung C&T'ye bağlı yan şirketlerden biri olan Cheil Endüstri'nin birleşme işlemlerinin tamamlanması için Park Geun hye'nin birleşmeyi onaylaması için Choi Soon-sil'in başında olduğu bir kuruma 2.8 milyon dolar bağış yaptı.

Park’ın eski dostu Choi Soon-sil'in Park aracılığıyla haksız kazanç elde ettiğine dair iddialar ülkede büyük protestolara sebep olmuş Park Geun-hye hakkında açılan soruşturma sebebiyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

Yolsuzluk iddiası hükümeti deviriyorYolsuzluk iddiası hükümeti deviriyor

Yolsuzluk iddiaları istifaya götürdüYolsuzluk iddiaları istifaya götürdü

ESKİ DOSTU BAŞINA BELA AÇTI 

Park Geun-hye ve Choi Soon-sil'in dostlukları çok eskiye dayanıyor. Park Geun-hye 1974 yılında annesi, babasını öldürmeyi planlayan  bir Kuzey Kore casusu tarafından öldürüldükten sonra Sonsuz Yaşam Kilisesi lideri Choi Tae-min ve kızı Choi Soon-sil ile yakın dostluk kurdu. Choi Tae-min çok uzun yıllar aynı zamanda Park'ın akıl hocası oldu. Sonraki yıllarda görevi Choi Soon-sil devraldı. Choi Soon-sil'in hem devlet işlerine hem de Park'ın özel servetine ortak olması halkta giderek daha fazla tepki topladı. Choi Soon-sil, Rusya'nın son çarı II. Nikolay'ı manipüle eden din adamı Rasputin'e benzetiliyor.

(BBC)