Malta Şövalyeleri ile Papa arasında prezervatif 'kavgası'

Vatikan, Ortaçağ'ı aratmayan bir krizi konuşuyor. Krizin aktörleri, Malta Şövalyeleri, Papa Francis ve Myanmar'da dağıtılan onbinlerce prezervatif...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katolik dünyası, Malta Şövalyeleri, Papa'lık makamının nüfuzu ve doğum kontrol ile ilgili bir gerilimle sarsılıyor. Krizin sebebi, Katolik dininin en eski tarikatlarından birinin liderinin Myanmar'da prezervatif dağıtmakla suçlanması...

PREZERVATİF KRİZİ NASIL ÇIKTI?

Malta Şövalyeleri'nin en üst düzey liderlerinden Albrecht von Boeselager, Güney Asya ülkesi Myanmar'da, Vatikan'ın doğum kontrol yasağına rağmen on binlerce prezervatifi bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla dağıttığı gerekçesiyle Aralık 2016'da görevden alınmıştı. Tarikat görevden alma emrinin Vatikan'dan geldiğini savunurken, Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin Papa Francis'in böyle bir şey istemediğini söylemişti. Sonuç olarak da, Vatikan konuya ilişkin kendi soruşturmasını başlatmıştı.

'PAPA'NIN TALİMATI GEREKSİZ'

Kriz işte bu soruşturma nedeniyle patlak verdi: Malta Şövalyeleri, Vatikan'ın soruşturmacılarına yardım etmeyeceklerini açıklayıp konunun 'kendi içişlerini hedef aldığını' savundu. Tarikattan yapılan açıklamada, Papa Francis'in soruşturması 'yasal açıdan gereksiz' ve 'tarikatın egemenliğini sınırlama amaçlı' olarak nitelendi.

Vatikan soruşturmacılarına yardım edenlerin de tarikattan atılacağı belirtildi. Vatikan'ın bu meydan okumaya ne tepki vereceği merak konusu. Tartışmanın, doktrinlerden ziyade 'kilisenin merhametli yüzünü' öne çıkaran Papa Francis ile yaşanan ideolojik ayrışmaları gösterdiği belirtiliyor. (Dış Haberler)