Cenevre'de Kıbrıs Rum tarafında kriz

Tarafların Kıbrıs sorununu çözmek için buluştukları Cenevre'de, Rum tarafında 'basına sızma' krizi meydana geldi. Hayati önemde olan harita ve toprak anlaşmazlıkları da masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol

CENEVRE - Cenevre’de süren kritik Kıbrıs görüşmelerinde Kıbrıs Rum tarafında “kriz” havası hakim. Kıbrıs Rum tarafından bazı kesimler bugün akşamüstü saatlerinde konuşulacak olan harita konusu ile ilgili hususları görüşmelerin sona ermesini beklemeden basın ile paylaşıyor.

Kıbrıs Rum tarafı sözcüsü Nikos Hristodulidis yeni gelişmelerin 'tehlikelere gebe' olduğu uyarısında bulundu. Kendi toplumuna sağduyu çağrısında bulunan Hristodulidis, “basına sızmaların” bir an evvel son bulması gerektiğini vurguluyor.

'DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIKTA HÂLÂ UÇURUM VAR'

Hristodulidis bugünkü görüşmelerde iki tarafın federal anayasanın değişimi ile ilgili bazı konularda hemfikir olduğu bilgisini paylaştı.

Kıbrıs'ta yeni harita masadaKıbrıs'ta yeni harita masada

Ancak Duvar'ın sorusunu yanıtlayan Hristodulidis dönüşümlü başkanlık konusunda iki taraf arasındaki uçurumun güncelliğini koruduğu açıklamasında bulundu.

HARİTA VE TOPRAK KONULARINA GELİNDİ

Cenevre’de Kıbrıs sorununun çözümü için hayati önemde olan harita ve toprak anlaşmazlıkları da masaya yatırıldı.

İki liderin ve yakın çalışma arkadaşlarının katılımı ile yapılan görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk tarafının sözcüsü Barış Burcu, Türk tarafının %29,2’lik bir oranı masaya getireceği vurgusunda bulundu.

Kıbrıs Rum tarafının ise %28,2’lik bir oranla müzakereye girişmesi beklenmekte.

Kıbrıs zirvesi sancılı başladıKıbrıs zirvesi sancılı başladı

Zirvede bunlar yaşanırken, Kıbrıs ve Yunanistan basınına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Lefkoşa FIR Hattı için NOTAM yayımladığı ve bu bölgede askeri tatbikat yapacağı bilgisi yansıdı.

Açıklanan son programa göre, yarın öğle saatlerinde iki heyet ve üç Dışişleri Bakanı güvenlik başlığı üzerine görüşmelere başlayacak.

Kıbrıs'ta yeniden 'umuda yolculuk'Kıbrıs'ta yeniden 'umuda yolculuk'