Kıbrıs'ta yeniden 'umuda yolculuk'

Kıbrıs'ta Rum ve Türk yöneticiler toprak sorunu dahil Kıbrıs Sorununun çözümü için Cenevre'de bir araya geldi. Kıbrıs'ın birleşmesini amaçladıklarını söyleyen taraflar geçtiğimiz ay, yine Cenevre'de bir araya gelmiş, ancak sonuç alamamışlardı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ta yeni 'umuda yolculuk' dün iki liderin İsviçre’nin Cenevre şehrine ulaşmasıyla başladı. Pazar akşamı Cenevre’de bir araya gelen Kıbrıslı liderler Kıbrıs Sorununun çözümü için son uğraşın startını verdi.

Cenevre’ye uçuşlarından evvel Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı önemli mesajları kamuoyu ile paylaştılar. Cenevre’de esas hedefin Kıbrıs’ın birleşmesi olduğunu vurgulayan Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının İsviçre Zirvesi’ne ulusal mutabakat çerçevesi içerisinde katıldığını vurguladı.

Mustafa Akıncı ise adadan ayrılmadan evvel İsviçre’de Türk tarafının hedefinin nihai çözüm olduğunu vurguladı. Akıncı’ya göre bu gerçekleşmediği taktirde Kıbrıs Türk tarafı yoluna “bağımsız KKTC” ile devam edecek.

Cenevre’de başlayan zirveye İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’den yüksek mertebede katılım bekleniyor. Cenevre’de Pazartesi-Çarşamba aralığında toprak ve harita konusu masaya yatırılacak. Ardından, garantör devletler güvenlik meselesini masaya yatıracak.

Duvar’a ulaşan son bilgilere toprak ve güvenlik konusunda iki tarafın hali hazırda çok farklı görüşlere sahip olmaya devam ettiğini gösteriyor. Kıbrıs Rum tarafı toprak konusunda Türk tarafında kıyı şeridini, Karpaz’ı, Güzelyurt ve Maraş’ı talep ederken, Akıncı liderliği elinden geldiğince iade edilecek toprak oranını düşük tutmaya çalışıyor.

Güvenlik konusundaysa iki taraf arasında uçurum söz konusu. Kıbrıs Rum tarafı ve Atina garantörlük sisteminin feshini talep ederken Ankara “köprü kurucu” bir formülden yana tavır takınmış durumda.

ERDOĞAN YOK, TSİPRAS MUAMMA

Cenevre Zirvesi’ne Türkiye adında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması öngörülmüyor. Erdoğan’ın yerine Cenevre’de Türkiye’yi Başbakan Bin Ali Yıldırım’ın temsil etmesi beklenmekte.

Yunanistan cephesindeyse belirsizlik hakim. Geçen haftanın sonuna dek Başbakan Aleksis Tsipras’ın ülkesini İsviçre Zirvesinde temsil etmesine kesin gözüyle bakılmaktaydı. Ancak, Erdoğan’ın fikir değiştirmesiyle beraber Tsipras da farklı düşünmeye başlamış durumda. Atina’daki son bilgilere göre Cenevre’de Yunanistan’ı Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias temsil edebilir.