'Damat danışman' ABD'yi karıştırdı

ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'i danışmanlığa ataması tepki çekti. Demokratlar, Adalet Bakanlığı'na mektup yazarak etik ihlallerin araştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan kamuoyu, yeni başkan seçilen Donald Trump'ın başdanışmanlığına damadı Jared Kushner'i atayacağını açıklaması sonrası 'hükümette kayırmacılığı' tartışıyor. Açıklamanın ardından, Temsilciler Meclisi'nin Adalet Komitesi'ne üye altı Demokrat, Adalet Bakanlığı'na ve Hükümet Etiği kurumuna 'damat danışman'a dair endişeleri gözden geçirmeleri için bir mektup yazdı.

AKRABA NEDEN YASAK?

Amerikan yasalarına göre, kamu yetkililerinin akrabalarını kendilerinin hizmet verdiği veya kontrol ettiği kurumlara ataması yasak. Bu yasa 1967 yılında, başkan John F. Kennedy'nin kardeşi Robert Kennedy'yi adalet bakanlığına getirmesi sonrasında çıkarılmıştı.

ZEHİR ZEMBEREK MEKTUP

Trump ve damadı hakkında Adalet Bakanlığı'na başvuran demokratlar da, yeni atamanın bu yasayı ihlal edip etmediğinin araştırılmasını istedi. Demokratların mektubunda, söz konusu yasanın Kushner'in Beyaz Saray'da üst düzey bir göreve atanmasına engel oluşturduğu vurgulandı.

'POLİTİKALARI İSTEDİĞİ YÖNE ÇEKEBİLİR'

Mektupta, kendisi de Trump gibi emlak zengini bir işadamı olan Kushner'in, şirketlerinin yöneticiliğini bıraksa bile, danışmanlık görevinde çıkar çatışması yaşayacağına şu ifadelerle dikkat çekildi: "Dahası, Kushner'in Beyaz Daray'daki pozisyonu, politikaları kendi iş çıkarlarına yarayacak şekilde etkilemesinin önünü açabilir."

AVUKATI: YASA İHLAL EDİLMİYOR

Trump cephesiyse iddiaları reddediyor. Kushner'in avukatı Jamie Gorelick, bu atamanın akrabalara yönelik kayırmacılıkla ilgili yasayı ihlal etmediğini savundu; müvekkilinin etik yasalarına uymak için ailesinin emlak işini ve New York Observer gazetesinin yayıncılığını bırakacağını söyledi.  (Dış Haberler)