Seçim anketlerinde Lenin önde gidiyor!

Ekvator'da başkanlık seçimleri anketlerinde sol blokun ve iktidardaki Ülke İttifakı'nın (AP) adayı Lenin Modero önde görünüyor. Anketlere göre Modero'nun oyu yüzde 37'lerde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Ekvator başkanlık seçimlerine iki ay kalmışken anketlerde Devlet Başkanı Rafael Correa'nın yerine geçmesini istediği Lenin Moreno'nun önde olduğu açıklandı. Moreno, 2007-2013 yılları arasında Correa'nın hükümetinde başkan yardımcılığı yapmıştı.

Moreno'nun partisi Ülke İttifakı Hareketi (AP) seçimlere, Ekvator Komünist Partisi, yerlilerin partisi Pachakutik ve diğer sol, sosyalist hareketlerle yaptığı ittifak olan Birleşik Cephe (Frente UNIDOS) ile giriyor. Cedatos'un anketine göre Moreno yüzde 37'lerdeyken, en yakın rakibi liberal muhafazakar ittifakın lideri banker Guillermo Lasso, yüzde 31'le takip ediyor.

SUİKASTA UĞRAMIŞTI 

Moreno, başkent Quito'da iki kişi tarafından 1998 yılında silahlı saldırıya uğradı, ardından felç geçirdi ve tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kaldı. Otoparkta Moreno'yu gasp etmek isteyen gençlere tüm parasını vermesine rağmen gençlerden biri silahını ateşlemişti. Saldırıyı gerçekleştirenler hâlâ bulunamadı.

 VENEZUELA DESTEĞİ 

AP ve Correa hükümeti, Venezuela'da Chavez'in yükselişinin ardından gelen dalgalanmalardan da etkilenerek 2002 yılında iktidara geldi. Correa'nın kıtadaki en büyük müttefikleri hâlâ Venezuela ve Bolivya.

Ekvator Anayasası, Bolivya'nın ve bir çok diğer Latin Amerika ülkesinin olduğu gibi, başkan seçilme sınırı barındırmıyor. Fakat Correa, kendisi hakkındaki görevde uzun zamandır kalmasından kaynaklanan eleştirilerden dolayı geçtiğimiz yıl bir daha aday olmayacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)