Zenginin parası yoksulu kuyruğa dizdi

Hindistan'da vergi kaçakçılığını engelleme önlemi de yoksulları 'vurdu'. Zengin kesimin, hizmetçilerini kendileri için kara para aklamaya zorladığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir dağılımının en yüksek olduğu ülkelerden Hindistan'da, hükümetin yolsuzluğu engelleme yönündeki girişimi zenginleri yoksullara 'muhtaç' bıraktı! Banknot değiştirmek zorunda kalan zenginler, kara para aklayabilmek için kendi çalışanlarına neredeyse yalvarır hale geldi...

Bu ironik durum, hükümetin kayıt dışı gelirlerin ve yolsuzluğun önüne geçme amacıyla ülkedeki büyük banknotları tedavülden kaldırma kararı sonrası ortaya çıktı. Banknot değiştirirken 'yastık altında' tuttukları kayıt dışı gelirlerinin tespit edilmesinden korkan zenginlerin, hizmetçi, şoför, dadı ve aşçılarına sıradışı biçimde iyi davranıp yardım istediği belirtildi.

Delhi'de şoför olarak çalışan Rahul Sharma, bugüne dek kendisinin adını bile bilmeyen işvereninin, ona ilk defa bir fincan çay ikram ettiğini söyledi. Sydney Morning Herald gazetesine konuşan Sharma, "Bu ani nezaketi beni şoke etti. İki gün sürdü. Benim adımı hatırlamaya bile gerek görmezdi. Beni çağırdığında sadece 'şoför' diye bağırırdı" diyerek şaşkınlığını anlattı. Sharma'nın patronu ağzındaki baklayı üçüncü gün çıkarmış: Ondan kara parasını aklaması için hesabına 250 bin rupi (yaklaşık 10 bin TL) yatırmasını istemiş...

Bir diğer vakadaysa, bir kadının iki hizmetçisini bankaya götürüp, diğer müşterilerin önünde onlara bankaya para yatırmalarını 'emretmiş'.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, banknotları tedavülden kaldırarak, vergi kaçakçılığını engelleme yönündeki seçim vaadini yerine getirdiğini savunuyor. (Dış Haberler)