Terör yüzünden ölüm yüzde 650 arttı

OECD ülkelerinde yapılan terör saldırılarında ölüm oranı yüzde 650 arttı. En çok ölüm Türkiye ve Fransa'da gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OECD ülkelerinde yapılan terör saldırılarında ölüm oranı yüzde 650 arttı. Bu artış küresel eylemlerdeki ölümlerde azalma görülmesine rağmen, IŞİD ve Boko Haram gibi örgütlerin çok sayıda kayıp vermiş olmasına rağmen aynı grupların dünya genelinde eylemlerini artırması yüzünden oldu.

ABD merkezli Ekonomi ve Barış Ensitüsü tarafından gerçekleştirilen Global Terörizm Endeksi (GTI) başlıklı rapora göre 2015 yılında dünyada terör saldırılarında ölen insan sayısı 29 bin 376 kişiydi. Ölümlerde dört yıl içinde ilk defa bu sene yüzde 10'luk bir düşüş meydana geldi. Bu düşüşte en büyük pay Irak ve Nijerya'da IŞİD ve Boko Haram'a yönelik yapılan operasyonlardı. Öte yandan aynı örgütler komşu ülkelerde ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi olan Avrupa ülkelerinde etkinlik yoğunluğunu genişletti.

EN ÇOK ÖLÜM TÜRKİYE VE FRANSA'DA

Rapora göre 34 OECD ülkesinin 21'inde en az bir tane terör saldırısı yaşandı. Bu olaylar arasında en çok ölüm Türkiye'deki IŞİD saldırıları ve Fransa'da Bataclan müzik sahnesi, futbol stadyumu birçok kafeye eş güdümlü olarak gerçekleştirilen saldırılarda oldu.

2000 yılından bu yana Fransa'yla beraber Danimarka, Almanya İsveç ve Türkiye gibi ülkeler bir sene içinde gerçekleşen saldırılarda en yüksek ölüm rakamlarına ulaştılar. 23 ülke gelmiş geçmiş en yüksek ölüm rakamları ortaya çıktı. Terör saldırılarının küresel ekonomiye olan maliyeti ise 89,6 milyar dolar olarak belirlendi. İndeks'te saldırıların en yoğun olduğu beş ülke Irak, Afganistan, Nijerya, Pakistan ve Suriye olarak sıralandı. Dünya çapındaki ölümlerin yüzde 72'si bu ülkelerde gerçekleşiyor. 252 şehirde 6 bin 141 kişiyi öldüren IŞİD ise 'en çok insan öldüren örgüt' olarak ön plana çıkıyor.