Trump'ın geri adımla dolu ilk üç günü

ABD'nin 42'inci başkanı seçilen Donald Trump, muhafazakâr seçmenlerden oy almasını sağlayan bir dizi radikal vaadinden şimdiden geri adım attı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irkçı ve kadınları aşağılayan açıklamalarına rağmen ABD Başkanı seçilen Donald Trump, oylamadan 72 saat sonra bir dizi vaadinden geri adım atmış, bir dizi geleneği de çiğnemiş durumda. İşte müstakbel başkan Donald Trump'ın ilk üç gününde olanlar:

GAZETECİLERİ UÇAĞINA ALMADI

  • Trump, geleneğin aksine, Başkan Barack Obama'yla görüşmek üzere Beyaz Saray'a giderken gazetecileri uçağına almadı.

SAĞLIK REFORMUNU TAMAMEN KALDIRMAYACAK

  • Yeni başkan, selefi Barack Obama'nın Sağlık Reformu'nu 'tamamen kaldıracağını' söylemişti. Wall Street Journal'la söyleşisindeyse yasanın temel kısımlarını kaldırmayacağını ilk kez açıkladı. Trump, bu kararı Obama'yla Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeden sonra verdiğini söyledi.

CLINTON'I YARGILATMAYACAK...

  • Trump aynı söyleşide, seçimlerdeki Demokrat rakibi Hillary Clinton'ı e-mail skandalı nedeniyle yargılatma 'vaadi'nden de geri adım attı. Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde yazışmalarını resmi hesabı yerine özel adresinden yaptığı ortaya çıkmış, FBI Clinton'ı suçsuz bulsa da Trump kampanyası sırasında rakibini yargılatmak için özel bir savcı atayacağını söylemişti. Trump mitinglerinde sürekli, "Onu parmaklıklar altına koyun" diye bağırıyordu. Yeni başkan, Wall Street Journal'ın "Bu vaadinizi yerine getirecek misiniz?" sorusunaysa, "Bu konuda çok düşünmedim çünkü sağlık hizmetini, istihdamı, sınır kontrolünü ve vergi reformunu çözmek istiyorum" yanıtını verdi.

MEKSİKA DUVARINDA DA MUHTEMEL GERİ ADIM

  • Trump, kendisinden önceki son Cumhuriyetçi başkan George W. Bush'un Anayasa Mahkemesi'nden dönen duvar inşaatını yeniden gündeme getirip, yasadışı göçü engellemek için Meksika sınırına duvar yapma vaadiyle ırkçı seçmenlerden oy toplamıştı. Fakat danışmanlarından Newt Gingrich bu hafta, "Bu harika bir kampanya aracıydı" demekle yetinip, duvarın gerçekten inşa edilip edilmeyeceği sorusunu yanıtsız bıraktı. Bir diğer danışmanı Rudolph W. Giuliani ise duvarın yapılacağını ama bunun ne zaman olacağını bilmediğini söyledi.

MÜSLÜMANLARLA İLGİLİ SORUYU YANITLAMADI

  • Trump, 2015'te kampanyasının ilk günlerinde bütün Müslümanların ABD'ye girişini engelleyeceğini söylemişti. Seçimden sonra Cumhuriyetçi liderlerle yaptığı görüşmenin ardından bir muhabir ona "Kongre'dem bütün Müslümanların ülkeye girmesini engellemesini isteyecek misiniz?" diye sordu; soruyu duyduğu net bir biçimde görülen yeni başkan herkese teşekkür ederek oradan uzaklaştı.

KADINLARA DAVA AÇMAYACAK

  • Trump, seçim kampanyası sırasında kendisini tacizle suçlayan kadınlara dava açacağını söylemişti. Ancak yeni başkana yakın bir kaynak, davadan vazgeçtiklerini söyledi. Trump'ın yalancılıkla suçladığı kadınların peşini niçin bıraktığı bilinmiyor. (Dış Haberler)