Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanı Avn oldu

Lübnan’da yaklaşık 2,5 yıldır süren cumhurbaşkanlığı krizi sonunda  çözüldü. Michel Aoun (avn) cumhurbaşkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan parlamentosu bugün tarihi bir oylamaya ev sahipliği yaptı. Hariri ve Hizbullah arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Mayıs 2014'ten bu yana boş olan cumhurbaşkanlığı koltuğuna 'general' lakaplı 81 yaşındaki Michel Avn oturdu.

Lübnan anayasasına göre yönetimde yer alacaklar belli kesimlerden seçiliyor. Buna göre cumhurbaşkanları Maruni Hıristiyanlardan seçiliyor. Seçimlerde 2 aday vardı: Lübnan Vatansever Hareketi kurucusu Michel Avn ve Marada Hareketi lideri Süleyman Franjiyeh.

Michel Avn Hizbullah tarafından destekleniyordu. Franjiyeh ise 14 Mart Hareketi ve Müstakbel Partisi lideri Saad Hariri tarafından destekleniyordu. Diğer adaylar ise Lübnan Kuvvetleri lideri Semir Çagcag ve Falanjist Ketaib lideri Emin Gemayel’di.

Hizbullah ve Hariri arasındaki çekişme cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendini gösterdi ve iki taraf anlaşamayınca uzun bir süre cumhurbaşkanı seçilemedi.

Saad Hariri geçtiğimiz günlerde Avn’i desteklemeye karar verince krizin çözümü için ilk adım atılmış oldu. Dürzi İlerici Sosyalist Parti lideri Velid Jumblat da Avn’i destekleyeceğini açıklayınca Avn’in seçilmesi neredeyse kesinleşti.

Bugün yapılan oylamada Avn 128 üyeli parlamentoda 83 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi.

HİZBULLAH'IN ZAFERİ

Michel Avn’in seçilmesi ile birlikte Hizbullah ve Suriye Lübnan’da bir zafer daha kazandı denilebilir. Zira Avn Amerikan karşıtı politikalarıyla tanınıyor ve “direniş eksenini” destekliyor. Saad Hariri Suudi Arabistan’a yakınlığı nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimlerini kilitlemişti.

Eski general olan Avn başında olduğu silahlı milis güç ile 1991 yılında Suriye ordusuna karşı savaşmış ve yaşadığı yenilgiden sonra Lübnan’ı terk ederek Fransa’ya göçmüştü.

Daha sonra Lübnan’a dönen Avn ile dönemin Suriye Cumhurbaşkanı Hafız El Esad arasındaki kriz çözülmüş, Avn Suriye ve direniş yanlısı bir politika yürütmüştü.