Barzani: ABD için değil, kendimiz için savaşıyoruz

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesud Barzani, "ABD Suriye ve Irak'ta Kürtleri kullanıyor mu?" sorusuna "Biz ABD için değil kendimiz için savaşıyoruz. Soruyu yanlış soruyorsunuz" tepkisini gösterdi. Barzani, Musul operasyonuna katılan Şii Ulusal Koalisyonu'nun lideri Ammar el Hekim'le Musul'da ortak açıklamasında, IŞİD'e Kürtlere yönelttiği tehlikeye dikkat çekti. Şii lider El Hekim ise Türk askerinin Başika’da bulunmasına ilişkin soruya "DEAŞ'a karşı operasyona katılan herkese teşekkür ediyoruz ancak bu yardımların Irak ile anlaşmalı olması önemlidir" yanıtını verdi.

'TÜRK ASKERİ ANLAŞMA OLMADAN GELDİ'

Ortak açıklama, El Hekim'in Barzani’yi ziyaret etmesinden sonra Musul’a 120 kilometre mesafedeki Zertek Dağı’nda düzenlendi.  El Hekim, Türk askerinin Başika’da bulunmasına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: "Bu savaş Iraklılar’ın savaşıdır. Tüm Iraklılar için aynıdır. Operasyona katılan herkese, bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz, Ancak bu yardımların Irak ile anlaşmalı olması önemlidir. Irak’ta herhangi bir güç bulunması için Irak Hükümeti ile anlaşmalı olması lazım. Bizim düşüncemize göre Türkiye askeri anlaşma olmadan gelmiş. Irak’la anlaşmalı olmasını isterdik. Irak kendi ülkesini koruyabilir. Ne Türkiye’ye ne de başkasına ihtiyacı yoktur. Eskiden Türkiye güçleri vardı ve özel amaç için gelmişlerdi. Şu andaki güç ve terörle mücadeleyle ilgili yeni bir pencere açılması lazım. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir."

BARZANİ: SORUYU YANLIŞ SORUYORSUNUZ

barzani2

Barzani bir gazetecinin "ABD, Kürtleri Irak ve Suriye'de kullanıyor mu?” sorusuna, "Biz ABD için değil kendimiz için savaşıyoruz. Soruyu yanlış soruyorsunuz" tepkisini gösterdi. Kürt lider, "DEAŞ'ın Kürdistan bölgesi üzerindeki tehdidini ortadan kaldırmak istiyoruz. Musul'un kurtarılmasıyla Kürdistan üzerindeki tehlike azalacaktır. Bizim savaşımız Suriye'de değil. Rakka'daki gelişmelerle bir alakamız yoktur. Biz kendi cephemizdeyiz" ifadelerini kullandı.

BARZANİ: PEŞMERGE MUSUL'A GİRMEYECEK

Barzani ise Musul merkezine girecek güçle ilgili olarak "Peşmerge güçlerinin Musul operasyonundaki rolü belirlenmiştir. Peşmerge Musul'un merkezine girmeyecektir. Irak ordusu Musul merkeze girecek. Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasındaki uyumun devam etmesini diliyorum" dedi.

'MUSUL'DA ORTAK ÇÖZÜM BULUNACAK'

Kürt lider, "Musul'un geleceğiyle ilgili Erbil ile Bağdat arasında ortak bir komisyon kurulacak ve oluşacak sorunlar burada çözüme bağlanacaktır. Musul halkının içi rahat olsun. Verilen tüm bu bedeller onları terör örgütünün elinden kurtarmak içindir" diye konuştu.