Musul'da İmam Hüseyin tartışması

Wall Street Journal, Musul harekatına katılan Irak ordusu askerlerinin 'Şii bayrakları' taşıdığını yazdı. Gazeteye konuşan Sünniler ve Kürtler rahatsızlıklarını belirtirken, Şiiler bayrakların Muharrem Ayı dolayısıyla asıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'e karşı 'Büyük Musul harekâtı' altıncı gününe girerken, bölgedeki Şii-Sünni gerilimi de yeniden alevleniyor. Wall Street Journal gazetesi operasyona katılan Irak ordusu askerlerinin Şii bayrakları taşıdığını ve bu durumun Sünniler arasında endişe yarattığını yazdı. Peşmerge güçleri komutanı Sihad Barzani "O bayrak bütün Irak halkını temsil etmiyor" derken, Şiiler iddiaları reddetti.

SÜNNİLER: DIŞLAYICI

Wall  Street Journal, Irak askerlerinin İmam Hüseyin'in resminin bulunduğu bayrakları tanklarına, kontrol noktalarına ve geçen hafta ele geçirilen Sünni köylerine astıklarını yazdı. Wall Street Journal Sünnilerin dışlanmışlık hissiyatının 2014'te Musul'u ele geçiren IŞİD'in yerel destek bulmasına yol açtığını hatırlatırken, gazeteye konuşan Sünniler bu bayrakların IŞİD'e karşı ulusal birlik mesajını zedelediğini söyledi.

Sünni milletvekili Ahmed Carba da gazeteye yaptığı açıklamada, konuyu Irak'ın askeri liderliğine de ilettiğini belirterek, bu bayrakların Sünni halkın Irak ordusuna güvenini azalttığını söyledi. Musul'un Irak'ın ikinci büyük kenti olarak bir zamanlar çok sayıda Hristiyan ve Türkmen'e de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Carba, "Bu insanları nasıl geri getireceğimizi düşünmeliyiz, bayrak asmakla meşgul olmamalıyız" dedi.

BARZANİ: ORDU-MİLİS AYRIMI BULANIKLAŞIYOR

Operasyonda başı çeken peşmerge güçlerinin komutanlarından Sihad Barzani de, İmam Hüseyin bayraklarını bölücü bulduklarını söyledi. Barzani, "Bu bayrak bütün Irak halkını temsil etmiyor. Irak bayrağı önemli çünkü herkesi temsil ediyor" diye konuştu. Barzani, söz konusu bayrakların Irak ordusuyla Şii milisler arasındaki ayrımı kaldırdığını savundu.

ŞİİLER: MUHARREM AYINDAYIZ

Wall Street Journal'ın görüştüğü Şii komutanlarsa 'bölücülük' suçlamasını reddetti. Bazı komutanlar bayrakların sadece Muharrem ayı vesilesiyle asıldığını söylerken, Savunma Bakanlığı sözcüsü Tahsin el Khafaji iddiaları tümden reddetti. Khafaji, tek bir askeri araca bile Şii bayrağı asılmadığını savundu.

HABERİN ORİJİNALİ