'Musul'da IŞİD'e karşı yeraltı direnişi hazır'

Musul halkının, peşmerge ve Irak ordusu kente yaklaştığında IŞİD'e karşı ayaklanmaya hazırlandığı belirtiliyor. İddiaya göre, gizlice örgütlenen yeraltı direnişi altı aydır plan yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da IŞİD'e karşı operasyon üçüncü gününü tamamlarken, kentteki siviller de örgütü 'içeriden vurmaya' hazırlanıyor. The Guardian gazetesine konuşan siviller, aylardır bir yeraltı direnişi planladıklarını anlattı. Buna göre, peşmergeyle Irak ordusunun kente girmesiyle halk arasında da IŞİD'e karşı isyan başlayacak.

'HÜCRELER HALİNDE BEKLİYORLAR'

The Guardian gazetesinin Musul cephesindeki muhabiri Martin Chulov, IŞİD'e karşı bir dizi koordineli saldırı öngören direnişin altı aydır planlandığını yazdı. Musul'dan kaçan sivillerin anlattığına göre, IŞİD'e karşı kurulan yeraltı örgütü hücrelere bölünmüş halde bekliyor.

'ONLARI TAKLİT EDECEĞİZ'

Irak yönetiminin eski bir istihbarat görevlisi olduğunu söyleyen 'Ebu Cemal', "Çok büyük bir hareket olduğunu söyleyemem ama onların taktiklerini çalıştık. Onları taklit edeceğiz. Onlar bizi yataklarımızda öldürüyor, biz de öyle yapacağız" dedi. Ebu Cemal, IŞİD babasını öldürüp kendisinin kellesine ödül koyması nedeniyle Musul'dan kaçtığını söyledi.

'AŞİRETLER AYAKLANMAYA HAZIR'

Peşmergenin Musul yakınlarındaki bir kontrol noktasına gelen iki kişi de, The Guardian'a gizlice eğitim aldıklarını ve kentteki bazı aşiretlerin ayaklanmaya hazır olduğunu savundu. Bu kişilerden biri, "Bizi destekleyen kişiler var ama kim olduklarını söyleyemeyiz. [Direniş] büyük değil ama gerçek" diye konuştu.

Sigara kaçakçılığı yaptığı için IŞİD kendisine 20 bin dolar ceza kesince Musul'dan kaçtığını anlatan 23 yaşındali Ebu Juud ise aşiretlerin hazırlık yapmaya başladığını iddia etti. Juud, "Bu işin içinde olan amcalarım var" dedi.

IŞİD'e karşı isyan olasılığından, Musul harekâtının gündeme geldiği yaz ortasından bu yana söz ediliyor. Ancak isyancıların ne kadar insan ve silah gücüne sahip olduğu bilinmiyor.