Kolombiya'da sağcılar da 'barış' masasına geliyor!

Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son verme çabaları sürüyor. Sağcı muhalefet de gerilla örgütü FARC ile masaya oturabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 52 yıllık iç savaşı bitirmeyi hedeflenen barış anlaşmasının referandumda kıl payı reddedildiği Kolombiya'da, sağcı muhalefetten de gerilla örgütü FARC ile masaya oturma sinyali geldi. Referandumda 'hayır' kampının başını çeken ve yönetimi sırasında FARC'a karşı 'dümdüz etme' politikası izleyen eski devlet başkanı Alvaro Uribe, "FARC'la konuşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

uribe

Barış anlaşmasının mimarlarından olan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, referandum sonrası muhalefetle görüşmeler başlatmıştı. Taraflar, muhalefetin talebiyle barış anlaşması üzerinde yapılabilecek olası değişiklikleri görüşmüştü. Sağ muhalefetin açıklaması da, işte bu görüşmelerden sonra geldi. Uribe, "Ulusal anlaşmanın bekası adına, 'hayır' kampının sözcülerinin bir noktada FARC ile görüşebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Kolombiya'da toprak reformu talebiyle 52 yıldır silahlı mücadele veren FARC ile hükümet, dört yıl süren müzakerelerin ardından tarihi bir barış anlaşması üzerinde uzlaşmıştı. Anlaşmanın sembolizm dolu bir törenle imzalanması sonrası 2 Ekim'de referanduma gidilmiş fakat barış, düşük bir katılım oranına sahne olan oylamada yüzde 50.4 oranıyla kılpayı reddedilmişti.

Bu sonuca rağmen Nobel Barış Ödülü alan Devlet Başkanı Santos ise bu sefer 'hayırcı' muhalefeti ikna için masaya oturmuştu. Santos bu süreçte ülkenin ikinci büyük silahlı grubu ELN ile de görüşmeler başlatmıştı.

Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!

HDP'den Kolombiya mesajıHDP'den Kolombiya mesajı

ELN ne yapacak?ELN ne yapacak?

Kolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğeKolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğe

Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?

Gerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın içinGerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın için

Gerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesajGerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesaj