Bölge mezhepçilik ateşine düşebilir

Gazete Duvar, Arap medyasının Musul harekâtını nasıl gördüğünü derledi: Musul, tüm taraflar için bir sınav. Asıl sınav Suriye’de. Bağdadi’nin üst düzey komutanları Suriye sınırında. IŞİD kimyasal silah kullanabilir. IŞİD, uzun bir savaşa hazırlanıyor. Musul müttefiklerini sürprizler bekliyor. Mezhepçilik ateşi kapıda…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin televizyon ekranlarından Musul operasyonunun başladığını ilan etmesiyle Musul, Ortadoğu’nun birinci gündem maddesi haline geldi. Önde gelen televizyon ve gazeteler, operasyonu birinci gününde farklı bakış açılarıyla ele aldı.

Irak’ın önde gelen gazetelerinden El Sabah, bugün “Irak güçlerinin kasırgası IŞİD’i sallıyor” manşetiyle çıktı.  Gazeteye göre operasyonun birinci gününde beklenenden daha fazla ilerlenme kaydedildi.

Irak’ın bekâsı için belirleyici bir savaş

Arap dünyasında hatırı sayılır bir okur kitlesine sahip Lübnanlı Assafir gazetesinde “Musul… Irak’n bekâsı için belirleyici savaş” başlığıyla yayınlanan bir makalede, bu savaşın IŞİD’in sonu olmayacağı ve asıl sınavın Suriye sınırı olacağı, çünkü IŞİD’in Suriye sınırına yöneldiği kaydedildi.

Halil Harp imzasını taşıyan makalede şu ifadelere yer veridi:

Musul operasyonu IŞİD’in sonu değil. Asıl önemli sınav Suriye sınırı olacak. Sadece Musul’u kurtarmak ilk tahminlere göre bir kaç haftayı bulacak. Ki Felluce deneyiminde olduğu gibi IŞİD’in Suriye’ye doğru çekilmesi tamamlanırsa. Zira sahadan gelen bilgiler de şimdilik bu yönde. Hatta bazı haberlere göre Bağdadi’nini çetelerinden üst düzey komutanlar Suriye sınırına doğru yer değiştirmiş durumda.

IŞİD’in sonu henüz yakın değil. Nitekim Irak’ta ABD’nin iki sen önce başlattığı hava bombardımanına rağmen halen Bağdadi’nin pençesinde olan birçok bölge var.

IŞİD kimyasal silah kullanabilir

Rai Al Youm gazetesinin başyazarı Abdülbari Atwan ise IŞİD’in elinde kimyasal silah bulunduğu yönündeki haberlerin doğru olması durumunda, örgütün bu silahları kullanmakta tereddüt etmeyeceğini yazdı:

Eğer elinde kimyasal silah olduğu yönündeki haberler doğruysa, IŞİD bu silahları kullanmakta tereddüt etmeyecektir. Çünkü IŞİD’in söylemlerine göre Musul ne Felluce, ne Tikrit, ne de Ramadi. Musul’u kaybederse bütün Irak’ı kaybetmiş olacak.

Operasyonla ilgili “Halep nasıl Rusya ve müttefiklerinin savaşıysa Musul da ABD ve müttefiklerinin savaşıdır” değerlendirmesinde bulunan yazar, Musul’la ilgili ilerde farklı çekişmelerin yaşanacağını belirtti:

Musul’un Kürtlerin katılımıyla kurtarılması, Türklerin pastadaki payları konusundaki ısrarı, Rusya’nın şüpheli bekleyişi ve İran’ın hazırda bekliyor olması ilerde farklı çekişmelerin yaşanacağına işaret ediyor. Her taraf bıçaklarını biliyor ve ganimetten nasibini almak için bekliyor.

Mısır’ın en önde gelen gazetesi El Ahram da bugünkü başyazısını operasyona ayırdı. Yazıda operasyonun başlaması tebrik edilirken, “Musul’un kurtuluşunu Irak halkı ile kutlamayı umut ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Körfez basını temkinli yaklaşıyor

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez basını Musul operasyonuna temkinli yaklaşıyor. Özellikle “Haşd Eşşabi” kuvvetlerinin operasyona katılmasının tehlikeli sonuçlar doğuracağı yönündeki uyarıları sıklıkla işleyen Körfez basını, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr’in operasyonla ilgili açıklamalarına geniş yer verdi.

Suudi Arabistan’ın Londra merkezli Sharq Al Alawsat gazetesi operasyonun birinci gününde “Musul’da savaş… Suudi Arabistan ise katliama karşı uyarıda bulundu” manşetiyle çıktı.

Gazetede “Musul Sınavı” başlığıyla yayınlanan bir yazıda, operasyonun Irak’ın geleceği açısından gerçek bir sınav niteliğinde olduğu kaydedildi :

Musul operasyonu gerçek bir sınav. Tabii IŞİD ve yaratacağı tahribat açısından değil. Büyük ülkeleri ve uluslararası insani kuruluşlarıyla bütün dünyanın vicdanı açısından.  Bu sınavda başarısız olunması ise,  bölgenin en tehlikeli silah olan mezhepçilikle bölgenin yeniden ateşe verilmesi demektir.

Katarlı Al Quds Al Arabi gazetesi ise operasyonda taraflar arasındaki ayrılıklara dikkat çekerek, savaşta birçok kesimi sürprizlerin beklediğini yazdı:

Bütün taraflar Musul operasyonunda etkili olmaya çalışıyor. IŞİD ise uzun bir savaşa hazırlanıyor. Zira bazı Amerikalı uzmanlara göre bu savaş haftalar yerine aylar sürebilir. Tarafların birbirine karşı tutumu ise bu savaşta birçok kesimi sürprizlerin beklediğini gösteriyor.

Suriye ve İran yanlısı yayın yapan Mepanorama adlı internet sitesi ise Körfez’in tutumuyla ilgili dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu. Operasyonda ilerleme sağlandığı belirtilirken Körfez medyasının tutumuyla ilgili ‘’Körfz’in IŞİD’çileri, Ehl-i Sünnet bahanesiyle ağlaşıyor” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)