Dabık ÖSO'nun denetimine geçti

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bölgedeki Müslüman nüfus için sembolik önemi olan Suriye’nin kuzeybatısındaki Dabık şehrini ele geçirmeyi başardı. ÖSO kuvvetlerinin kente girişi büyük ölçüde başladı. IŞİD milisleri bölgeyi terk etmiş görünüyor. Tam kontrol sağlanabilmesi için TSK desteğindeki ÖSO’nun içeride tuzaklanmış olan çok sayıdaki mayın ve el yapımı patlayıcıları (EYP) temizlemesi ve Dabık’ın kuzeybatısında cep içinde kalan ve IŞİD’in elinde olan 4 yerleşim yerini de kontrol etmesi gerekiyor.

1130 KİLOMETREKARELİK ALAN IŞİD’DEN TEMİZLENDİ 

Fırat Kalkanı Operasyonu’nun 54’üncü gününde Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre, 137 mahalde denetim Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) geçerken, 1130 kilometrekarelik alan IŞİD’den temizlendi. IŞİD’in 92 hedefinin karadan ve havadan imha edildiği harekatta çok sayıda IŞİD militanı öldürüldü, ÖSO’nun 9 askeri yaşamını yitirdi, 28 ÖSO askeri de yaralandı.

ÖSO askerleri, Mare’nin doğusunda yer alan Ghaytun ve Geylaniye’de kontrolü ele geçirdi. IŞİD’in elinde bulunan 92 hedefin havadan ve karadan bombalanarak imha edildiği harekatta çok sayıda IŞİD üyesi etkisiz hale getirildi.

1’i mayın 25 el yapımı patlayıcının da imha edildiği harekatın son durumuyla alakalı olarak Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirme metninde şunlar söylendi:

“Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 84 terör örgütü DEAŞ hedefine, ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak, DEAŞ mensupları baskı altına alınmış, manevra kabiliyetinden yoksun bırakılmış ve ÖSO’nun ileri harekatı desteklenmiştir. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından; Arşak ve Dabık’ta bulunan 6 hedefe 6 bomba atılmış, DEAŞ unsurlarınca kullanılan 2 savunma mevzii, 3 komuta kontrol mevzii ve 1 verici anten imha edilmiştir. Koalisyon güçleri tarafından; DEAŞ unsurlarına yönelik icra edilen 8 hava harekatı sonucunda 7 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirilmiş,  2 savunma mevzii imha edilmiştir. Temizlenen bölgelerde madde tespit ve imha timlerimiz tarafından, 1 mayın ve 24 el yapımı patlayıcı kontrollü olarak imha edilmiş, harekatın başlangıcından bugüne kadar 29 mayın ve çoğu tuzaklanmış bin 180 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir.”

‘HEDEF 5 BİN KİLOMETREKARELİK GÜVENLİ BÖLGE’

ÖSO bünyesindeki Sultan Murad grubunun komutanı olan Ahmed Osman ve İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Dabık’ın komşusu olan Soran köyünün de ele geçirildiğini ilan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (15 Ekim Cumartesi) Rize’de yaptığı konuşmada bundan sonra Dabık’a ilerleyeceklerini açıklamış, 5 bin kilometrekarelik bir güvenli bölge yaratmayı hedeflediklerini söylemişti.

KIYAMET KENTİ DABIK

Kaynak : Reddit Kaynak : Reddit

İslami kaynaklarda Melhame il Kübra olarak geçen ve Amik Ovası’yla Dabık’ta geçecek olan Hıristiyan Müslüman Savaşı’nda Hıristiyanların mağlup edileceği, Müslümanların İstanbul’u fethedeceği rivayet ediliyor. Hıristiyan ve Yahudi kaynaklarında ise Dabık kentinin dünyanın sonunu getirecek Armageddon savaşına ev sahipliği yapacağı söyleniyor.

(DHA- Reuters- Voice Of America)