El Kaide içinde yeni birleşme

Cund El Aksa örgütü geçtiğimiz günlerde El Kaide’nin diğer alt birimlerinden olan El Nusra Cephesi’ne katıldı... Peki bu anlaşma ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol

Cund El Aksa örgütü geçtiğimiz günlerde El Kaide’nin diğer alt birimlerinden olan El Nusra Cephesi’ne katıldığını açıkladı. Katılım anlaşması iki örgütün yetkilileri tarafından imzalandı.

Anlaşma metninde “saha şartlarının gerekliliğine” vurgu yapılıyor ve ordunun “daha önce özgürleştirilen yerleri tekrar işgal ettiği” ifadelerine yer veriliyor, Ahraruşşam ile yaşanan çatışmaya da vurgu yapılıyor.

screen-shot-2016-10-11-at-8-06-39-am

KENDİNİ KORUMAK AMACI İLE BİRLEŞTİ

Cund El Aksa Örgütü yaklaşık 1000-1500 militanı barındıran bir örgüt. Örgüt 2014 yılında El Nusra’dan ayrılan ve Suriye dışından gelen militanlar tarafından kuruldu. Örgüt Çeçen, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerden çok sayıda militanı barındırıyor.

Cund El Aksa örgütü daha sonra Hama kırsalında faaliyet gösteren “Ensar ve Muhacirin” cephesine katıldı. 2015’te ise El Nusra öncülüğündeki, “Fetih Ordusu”na katıldı. Fetih ordusundaki diğer bileşenler ise Ahraruşşam, Acnaduşşam, Sukuruşşam, Nureddin Zenki hareketi, Ceyş El Sunnah gibi örgütler.

Ancak Cund El Aksa aynı cephe içinde bulunduğu Ahraruşşam ile geçtiğimiz günlerde çatışmalar yaşadı. Çatışmaların iki örgüt arasındaki paylaşım kavgasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Ahraruşşam karşısında zorlanan örgüt zaten aynı çatı altında yer aldığı El Nusra ile birleşerek El Nusra’nın koruması altına girmiş oldu. Örgüt geçmişte El Nusra ile de çatışmıştı.

Cund El Aksa örgütü 2014’te şimdilerde çatıştığı Ahraruşşam ile birlikte Hama’da büyük bir katliam gerçekleştirmiş ve Alevi Maan köyünde çoğu kadın ve çocuk 40’ın üzerinde kişiyi katletmişti.

İdeolojik olarak El Nusra ile aynı kökten geliyor. ABD’nin 'terör örgütleri listesi'nde yer alan örgütün El Nusra ile birleşmek istemesi zayıflığından kaynaklanıyor.

Birleşme ilanında yer alan ordunun ilerlediği ve (Ahraruşşam ile) “mücahitler arası iç çatışma" ifadeleri bunun göstergesi.

Diğer yandan El Nusra örgütün katılımı ile İdlib ve çevresindeki gücünü artırmış oldu. Bu birleşme(ler) ile diğer yandan El Nusra Suriye ordusunun Halep’ten sonra İdlib’e yönelmesi olasılığına karşı yeni bir müttefik kazanmış oldu.

Ancak birleşme metninde örgütün kendini “feshettiği” ifadesinin yer almaması örgüt yöneticilerinin ileride “ayrılma” olasılığını da gözardı etmediklerini gösteriyor.