Pink Floyd Gazze için birleşti

Pink Floyd, Gazze ablukasını delmeye çalışan 'Kadın Filosu'nun tutuklanması nedeniyle İsrail'e karşı ortak açıklama yayımladı. Pink Floyd üyeleri en son 11 yıl önce bir araya gelmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rock müziğin efsanelerinden Pink Floyd, 11 yıl sonra yeniden bir arada. David Gilmour, Nick Mason ve Roger Waters'u buluşturan şeyse, bu kez müzik değil, Gazze oldu.

En son 11 yıl önce Londra'daki Live 8 konserinde bir araya gelen Pink Floyd üyeleri, ortak bir açıklamayla İsrail'e 'kafa tuttu'. David Gilmour, Nick Mason ve Roger Waters, Gazze ablukasını kırmak üzere yola çıkan ancak İsrail tarafından tutuklanan 'kadın gemisi'nin üyelerine destek için bir açıklama yayımladı.

Grubun resmi Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, "Pink Floyd, Kadınların Gazze'ye Özgürlük Filosu'na destek vermek için yeniden birleşti. David Gilmour, Nick Mason ve Roger Waters Gazze'ye Özgürlük Filosu'na destek amacıyla birlik içinde ve onların uluslararası sularda, İsrail Ordusu tarafından yasadışı biçimde tutuklanıp gözaltına alınmasına karşı çıkıyor" denildi.

pink-floyd

İsrail'i 2005'te ziyaret etmesinden bu yana Filistinliler lehine kampanya yapan Waters, aynı açıklamayı kendi Facebook sayfasından da paylaştı.

Kadınların Gazze'ye Özgürlük Filosu, dünya çapından bir grup kadın tarafından oluşturulmuş ve geçen ay Barselona'dan Gazze'ye yola çıkmıştı. Ancak filo bu hafta başında İsrail donanması tarafından durdurulmuş ve mürettebat gözaltına alınmıştı. Eylemcilerin sınırdışı edilmesi bekleniyor.

ABLUKA NE ZAMAN BAŞLADI?

Gazze ablukası, Filistin Yönetimi'nde 2006 yılında düzenlenen seçimleri Hamas'ın kazanması sonrası başlamıştı. Darbe yapmaya çalışan El Fetih Batı Şeria'yı yönetmeye devam ederken, İsrail de Gazze'deki Hamas yönetimine deniz, hava ve kara ablukası dayatmıştı.

2010'daki Mavi Marmara baskınında dokuz kişinin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin ardından Türkiye-İsrail ilişkileri dondurulmuştu. Türkiye, İsrail'le normalleşme için özür ve tazminatın yanı sıra Gazze ablukasının da kaldırılmasını talep ediyordu. İkili ilişkiler 2016'da 'normalleşti'.