Arap basınında ABD-Rus restleşmesi

ABD ve Rusya arasındaki Suriye görüşmelerinin sona ermesi, Arap basınında geniş bir biçimde tartışılmaya devam ediyor. Suriye üzerinden savaş ihtimalinin giderek güçlendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Rusya arasında Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının yankıları, Arap basınında geniş bir şekilde devam ediyor.

Suriye krizinin çözümü ve ateşkes konusunda iki ülke arasında bir süredir devam eden görüşmeler, geçtiğimiz günlerde askıya alınmıştı.

Görüşmelerin durmasından sonra ABD ve Rusya arasındaki restleşmeler, ABD’nin Suriye’de askeri seçenekleri de masaya yatırdığını açıklaması ve Rusya’nın Suriye’de yeni füze sistemleri konuşlandırması Arap basınında birkaç gündür geniş bir şekilde işleniyor.

Rusya ve ABD arasındaki bu gerginlik bazı önde gelen medya organlarında "büyük bir savaş ihtimali" olarak değerlendiriliyor.

ABD ESAD’I DEVİRME ÖNCELİĞİNE DÖNÜYOR 

Arap Dünyası’nın en önde gelen gazetelerinden Rai Al Youm’un başyazarı ünlü gazeteci Abdülbari Atvan, konuyla ele aldığı yazısında, gelişmelerin büyük bir çatışma ihtimaline işaret ettiğini belirterek, bu durumun bölgede büyük bir korkuya neden olduğuna dikkat çekti.

Atvan, ABD’nin ilk dönemlerde olduğu gibi Esad’ı devirmeye odaklandığını kaydetti:

"ABD ve Rusya arasında Suriye konusundaki görüşmelerin durdurulması iki büyük gücün ajandalarında yer alan önceliklerin çatışmasını da beraberinde getirecek. Bu da bölge insanı açısından sadece endişeye değil, büyük bir korkuya da sebep oluyor.

Suriye konusunda böyle bir adım atan ABD, bir sonraki adımını ve alternatif yol haritasını açıklamıyor. Zira bu durum siyasi uzlaşma çabalarının çöküşü ve askeri çözüm seçeneğinin ön plana çıkması anlamına geliyor. Bu da ABD’nin, krizin başlangıcındaki önceliklerine, yani Esad rejiminin yıkılması üzerine odaklanması demektir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın bu konuyla ilgili açıklamaları da buna işaret etmektedir.

Büyük güçlerin Suriye konusundaki çıkmazı giderek derinleşiyor. ABD ve Rusya arasında bir çatışma artık uzak bir ihtimal değil. Herkes şu an ABD'nin askeri seçenek konusundaki alternatiflerini bekliyor. Ancak Putin’in ve müttefiklerinin geri adım atma gibi bir düşüncesi olmadığını da biliyoruz. Çünkü böyle bir adım, Putin’in kurmak veya güçlendirmek istediği büyük ve korkulan 'güçlü Rusya'nın geri adım atması demektir.’’

ABD’NİN SAVAŞ TAMTAMLARI GEÇ KALDI 

Lübnan’ın en çok takip edilen gazetelerinden biri olan Assafir gazetesinde Muhammed Ballut imzasıyla yayınlanan makalede ise, Rusya’nın S300 ve S400 füzelerini daha yaygın bir şekilde konuşlandırarak verdiği mesajın çok açık olduğu belirtildi: "ABD ve Türkiye tarafından ilan edilecek herhangi bir uçuşa yasak veya güvenli bölge, geçersizdir."

Ballut, "ABD’nin savaş tamtamları geç mi kaldı?" başlığıyla kaleme aldığı makalede, sahadaki gelişmelerin Rusya-Suriye ittifakının lehine ilerlediğini kaydetti.

"Suriye’de sahadaki askeri gelişmeler Rusya-Suriye ittifakının çıkarları yönünde ilerliyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, gerekli askeri ve diplomatik adımların atılması için çalışmaların yapılacağını açıkladı. Bunların arasında arasında Suriye aleyhinde tek taraflı yaptırımlar dahil olmak üzere, Pentagon’un şahinleri ve CIA, Beyaz Saray’da Suriye konusunda alınacak askeri, siyasi ve ekonomik seçenekleri tartışmak üzere toplandı. Ancak tren Amerikalılar için kaçmış durumda. Beyaz Saray’da toplananların Suriye’de Rusya ile geniş çaplı bir savaşa doğru sürüklenmekten başka seçeneği kalmadı. Ancak Suriye’deki Rus üslerinde daha fazla savaş uçağı konuşlanmaya başladı ve Rus savaş uçağı gemisi Amiral Kuznetsov, Suriye sahillerine yaklaştı. Bunun yanı sıra üslerdeki kara kuvvetlerinin sayısı da giderek artmaktadır.’’

Mısır’da yayın yapan El Destur gazetesi de iki büyük güç arasında, Suriye görüşmelerinin askıya alınmasından sonra devam eden karşılıklı restleşmelerin "Suriye’yi karanlık bir tünele soktuğu" yorumunu yaptı.

Yarı resmi El Ahram ise, Suriye’deki krizin beklendiği gibi sonuçlanmayacağını ve son dönemde Suriye’de meydana gelen gelişmelerin üçüncü dünya savaşına zemin hazırladığını ve savaşın ilk kıvılcımı olabileceğini yazdı.

Londra merkezli ve BAE destekli Alghad televizyonu, gelinen noktayı "Rusya ve ABD arasında zor seçenekler, soğuk savaş rüzgarları Suriye semalarında dolaşıyor" şeklinde değerlendirdi.

Arapça yayın yapan Rusya Al Youm televizyonunun internet sitesinde "Savaş tanrısı mabedi yıktı" başlığıyla yayınlanan bir makalede ise, "Amerika’nın görüşmeleri durdurduğunu açıklaması ve Rusya’nın plütonyum anlaşmasını askıya alması kötü sonuçlar doğuracak bir hava yarattı" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Suriye Rusya ABD