Erdoğan ve Putin telefonda görüştü

Irak, Türkiye'nin Başika'daki varlığını 'işgalicilik' olarak tanımlayınca diplomasi trafiği hareketlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Devlet başkanı Putin görüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'Irak'ın Başika açıklaması iyi niyetli değil' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. İki liderin gündeminde Suriye vardı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, iki lider arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde öncelikli olarak Suriye’de diplomatik çözüm başlığının ele alındığı ifade edildi.Açıklamada, “Suriye’de barışçıl bir siyasi sürecin inşa edilmesi, çatışmanın şiddetinin azaltılmasına yönelik koşulların oluşturulması ve acil insani yardım problemlerinin çözülmesi konularında uluslararası toplumun çabalarını artırması gerektiğine vurgu yapıldı” dendi.

ÇAVUŞLUĞU: İYİ NİYETLİ DEĞİL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye’nin Başika’daki varlığını ‘işgalci’ olarak tanımlamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Irak’ın yaptığı açıklamanın iyi niyetli olmadığını biliyoruz. 2007’den beri bu tezkere yenileniyor, Irak’ta bulunan PKK’ya yönelikti. Bu son tezkerede DAEŞ de dâhil edildi” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Irak Meclisi'nde alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyurulmuştu. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor." (HABER MERKEZİ)