'Malezya uçağını Rus füzesi düşürdü'

Malezya Havayolları'na ait uçağın 2014'te Ukrayna üzerinde düşürülmesini inceleyen uluslararası kurul bulgularını açıkladı. Kurul, füzenin Rusya'dan getirildiği ve Rus yanlısı ayrılıkçıların elindeki bir köyden atıldığını saptadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da 2014 yılında Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağını düşürerek 298 kişinin ölümüne yol açan füzeyle Rusya arasında doğrudan ilişki kuruldu. Soruşturma için oluşturulan uluslararası kurul, füzenin Rusya'dan getirildiği ve Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Pervomaysk köyünden fırlatıldığı sonucuna vardı.

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan yolcu uçağı, Rusya yanlılarıyla AB yanlıları arasındaki çatışmaların sürdüğü 17 Temmuz 2014'te Ukrayna'da düşürülmüştü. Kiev ve Batılı ülkeler uçağı Rusya yanlısı ayrılıkçıların düşürdüğünü, Rusya ise füzenin Ukrayna kontrolündeki bölgeden fırlatıldığını savunuyordu.

Hollandalıların liderliğinde, Avustralya, Belçika, Malezya ve Ukrayna'dan savcıların yer aldığı uluslararası kurul ayrıca, füzenin fırlatma rampasının da uçağın düşürülmesi sonrası Rusya'ya götürüldüğü sonucuna vardı. Bu tespitler, uluslararası bir dava açılmasına yol açabilir.