Yunanistan’da laiklik tartışması kızışıyor

Yunanistan hükümeti ile Ortodoks Kilisesi arasındaki laiklik tartışmaları kızışıyor.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Yunanistan’da son dönemde gündeme tekrardan gelen laiklik tartışması kızışıyor. Milli Eğitim ve Dinler Bakanlığı’nın aldığı yeni inisiyatifler Yunanistan Kilisesi’nin tepkisine neden oluyor. Son olarak Din dersi için gündeme gelen değişiklik Kilise liderliğinin sert tepkisiyle karşı karşıya kaldı.

İktidardaki Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti, mülteci çocuklarının Yunanistan okullarına kabul edilmesinin önünü açmasından ve her sabah okullarda gerçekleştirilen duanın tedavülden kaldırılmasından hemen sonra yeni bir inisiyatife imza attı. Milli Eğitim ve Dinler Bakanlığı okullarda okutulan din dersinin müfredatında köklü değişikliklere gidiyor. Yeni dönemde ismi ‘dinler bilimi ve tarihi’ olarak değiştirilen derste Hristiyan Ortodoks dinin yanı sıra öğrencilere diğer dinler hakkında da aydınlatıcı bilgiler sunulacak. Bu şekilde, Yunanistanlı öğrenciler İslam, Hristiyan Katolik mezhep, Yahudilik gibi dinlerin yanı sıra Budizm, Zerdüştlük gibi dini inanışları da yakından tanıma fırsatı elde edecek. Bunların yanında, dinlerin tarihi ayrıntılı olarak irdelenecek.

KİLİSENİN SERT TEPKİSİ

>

Hükümetin bu yeni kararı Yunanistan Kilisesi’nin büyük tepkisine neden oldu. Son saatlerde Kilise liderliğinden hükümete yönelik sert mesajlar geliyor. Atina ve Yunanistan Başmetropoliti İeronomis Başbakan Aleksis Çipras’ın olaya el koymasını talep ederken diğer metropolitler hükümete kınama ve ‘tehdit’ mesajları gönderiyor.

Kilisenin hükümete gönderdiği en sert mesajlardan bir tanesi geçtiğimiz dönemde LGBT karşıtı söylemlerle gündeme gelen Pire Metropolitinden geldi. ‘Hükümet Ortodoks öğrenciler için gösterdiği tavrı neden Yunanistanlı Müslüman öğrenciler için de göstermiyor? Neden onlara da Ortodoksluk inancı öğretilmiyor? Neden Yunanistanlı Yahudi öğrencilere Tevrat’ın yanı sıra İncil de öğretilmiyor?’ Bu soruları Çipras Hükümetine yönelten Pire Metropoliti, yeni dönemde Ortodoks öğrencilerin kendi ülkelerinde ayrımcılığa mahkum kılındığını iddia ediyor.

AYAKLANMA ÇAĞRILARI

>

Pire Metropolitine Yunanistan’ın diğer bölgelerindeki kilise mensuplarından da destek mesajları yağıyor. Birçok kilise mensubu Yunanistan halklarını hükümetin yeni adımları karşısında ‘ayaklanmaya’ davet ediyor.

Syriza-Anel Hükümeti’nde Milli Eğitim ve Dinler Bakanlığı Syriza’nın kontrolü altında bulunuyor. Bakan Yardımcısı Profesör ve Türkolog Sia Anagnostopoulou geçmiş yıllarda Kıbrıs’taki Annan Planı’na ve tarih ders kitaplarının etnik, ırkçı ve milliyetçi unsurlardan arındırılması uğraşına verdiği destekten dolayı milliyetçi kesimlerin ve Kilisenin hedef tahtasında bulunuyor.