Halep'te yedi gün sonra 'ilk saldırı'

Suriye'de ateşkesin ilk haftası bugün doluyor. Muhalifler, Halep'e dün 'ilk kez hava saldırıları düzenlendiğini' öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ABD'yle Rusya'nın duyurduğu ateşkesin kritik önemdeki yedinci gününe girilirken, 'ilk hava saldırısı' iddiası geldi. Londra merkezli ve muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ile muhalif siyasi eylemciler, Halep'e dün yedi gün sonra ilk kez hava saldırıları gerçekleştirildiğini öne sürdü.

SOHR'a göre, saldırılarda birkaç kişi yaralandı. Kurum, saldırıların kimin tarafından düzenlendiğini belirleyemediklerini de belirtti. Halep Medya Merkezi ise El Sakhur mahallesinde gerçekleştirilen hava saldırısında üç kişinin yaralandığını savundu. Rusya'yla ABD'nin ilan ettiği mutabakat, IŞİD ve Fetih el Şam Cephesi (eski adıyla El Nusra) gibi radikal grupları hedef alan hava saldırılarının durdurulmasını kapsamıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin cumartesi akşamı Deyrezzor'da 62 Suriye askerini hedef aldığı belirtilen saldırının yarattığı gerilim de sürüyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın siyasi danışmanlarından Buseyna Şaaban, ABD'nin bu saldırısının bir hata olmayabileceğini açıkladı. BBC'ye konuşan Şaban, bu saldırıların ateşkesi tehlikeye attığını söyledi.

Rusya ise son 24 saatte 50 ihlal tespit ettiğini açıkladı. RIA Novosti'nin Rus Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre, ateşkes ihlalleri Halep, Şam, Hama, Humus ve isyanın beş buçuk yıl önce ilk patlak verdiği Dara'da meydana geldi.