'MİT'in Almanya'da 6 bin muhbiri var'

Alman milletvekilleri MİT'in Almanya'daki faaliyetlerinin incelenmesi talebinde bulunuyor. Yeşiller'den Ströbele 'MİT'in Almanya'da inanılmaz gizli faaliyetleri var' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Berlin merkezli Die Welt gazetesi, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Almanya'daki istihbarat görevlileri ve sayıları 6 bini bulan muhbirleri ile Türkiye kökenli Almanları izlediğini ve baskı altında tuttuğunu yazdı.

Gazeteye konuşan Alman Yeşiller Partisi'nin güvenlik ve istihbarat konularında uzman milletvekili Hans-Christian Ströbele, konuyu Almanya Federal Meclisi Parlamento Kontrol Komitesi'ne taşıyacağını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre "MİT'in Almanya'da inanılmaz gizli faaliyetleri var" diyen Ströbele, Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, dış istihbarat teşkilatı BND ve federal polisin Türkiye ile işbirliğini denetlemesi gerektiğine dikkat çekti.

'ERDOĞAN'A BAĞLI GÖNÜLLÜLER'

Haber İngiliz gazetelerinde de geniş yer buldu. Times gazetesi konuyla ilgili haberinde MİT'i, eski Doğu Almanya'nın güvenlik ve istihbarat birimi Stasi'ye benzetti.

Haberde "Geçen yıl Almanya'da ortaya çıkan belgeler, casus ağının Türkiye'ye pahalıya patlamadığını, birçok muhbirin sadece Erdoğan'a bağlılıkları nedeniyle gönüllü olarak çalıştığını gösteriyor" denildi.

Financial Times'in haberinde ise "Almanya'daki Türk toplumu Erdoğan'ı destekleyenler ve onun İslamcı ve giderek otoriterleşen politikalarını eleştirenler olarak ikiye bölünmüş durumda" ifadesi kullanıldı.

FT ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ofisinin, parlamento komitesine gerekli bilgileri vereceğini de belirtti.

Almanya'daki Türkiye kökenlilerin sayısı açıklandı

3 MİLYON TÜRKİYE KÖKENLİ VAR

Almanya'da göçmen kökenlilerin arasında Türkiye'den gelenler başı çekiyor. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin sayısı yaklaşık 2 milyon 900 bin. Bunların yaklaşık yarısı Almanya pasaportuna sahip.

Türkiye'den Almanya'ya göç, 1961 yılı Ekim ayında Ankara ile varılan İşçi Alımı Anlaşması sonucunda başlamıştı. Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerden 1 milyon 400 bininin kendi isteği ile Almanya'ya göç ettiği, diğerlerinin ise Almanya'da doğduğu da saptanıyor.

Türkiye kökenli göçmenlerin büyük çoğunluğu Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde yaşıyor. (HABER MERKEZİ)