İncirlik'ten 'nükleer silah transferi' iddiası

ABD'nin Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü'nde bulunan nükleer silahlarını Romanya'ya transfer ettiği iddia edildi. Türkiyeli ve ABD'li yetkililerden henüz açıklama gelmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de bulunan nükleer silahlarını Romanya'ya taşıdığı öne sürüldü. Romanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

Bağımsız haber sitesi eurActiv.com'un iki bağımsız kaynağa dayandırdığı habere göre, Türkiye'deki nükleer silahlar Romanya'nın Deveselu Hava Üssü'ne götürülüyor. Kaynaklardan biri nükleer silahların transferinin hem teknik hem de siyasi açıdan çok zorlu olduğunu söyledi. Adını vermeyen kaynak '20'den fazla nükleer bombayı taşımak kolay değil' dedi. Diğer kaynak ise ABD-Türkiye ilişkilerinde darbe girişiminden sonra yaşanan gerilim nedeniyle Washington'ın Ankara'ya nükleer silahlara ev sahipliği yapması konusunda güvenmediğini söyledi.

ROMANYA YALANLADI

eurActiv.com, hem Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan hem de Türkiyeli yetkililerden haberi doğrulatmak için yanıt beklediğini yazdı. NATO yetkilileri 'ittifakın ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarını güvenli tutmakla yükümlü olduğunu' vurgulamakla yetindi. Romanya Dışişleri Bakanlığı ise ülkenin Amerikan nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya başladığı iddiasını güçlü bir dille yalanladı. ABD'nin füze savunma sistemine ev sahipliği yapan Deveselu Hava Üssü Rusya ile Batılı ülkeler arasında kriz yaratmıştı.

İNCİRLİK'TE NÜKLEER SİLAH İDDİALARI

ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde 50'den fazla B-61 hidrojen bombası bulundurduğu yıllardır ortaya atılan bir iddiaydı. İncirlik Hava Üssü'nün Türk komutanı Bekir Ercan Van'ın darbe girişimine katıldığının ortaya çıkması sonrası söz konusu silahlar yeniden gündeme gelmişti. Son olarak Amerikan Hava Kuvvetleri Bakanı Deborah Lee James bu silahların Türkiye'de bulunduğunu 'itiraf etmişti'.