Avusturya Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye AB tehdidi

Türkiye'yle Avusturya arasındaki söz düellosu devam ediyor: AB'yle üyelik müzakerelerinde yeni fasılları veto ederiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında yapılan tutuklamaları gerekçe göstererek Türkiye'nin AB üyeliğine karşı peş peşe açıklamalar yapan Avusturya'dan yeni bir 'tehdit' geldi. Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde yeni fasıl açılmasını engelleyeceğini söyledi.

'YENİ FASILLARA KARŞIYIM'

Kurier gazetesine konuşan Kurz, "Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları konseyinde bir koltuğum ve bir oyum var. Bu Konsey'in önünde, Türkiye'yle yeni müzakere başlıklarının açılıp açılmayacağına dair bir soru var. Ve ben buna karşıyım" dedi. Kurz, Ankara'yla Brüksel arasındaki mülteci anlaşmasında öngörülen vizesiz seyahate de karşı çıktı. Avusturya Dışişleri Bakanı, “Vizesiz seyahat için gereken kriterler Türkiye tarafından karşılanmayacaktır. Ve üyelik müzakerelerinin kriterleri de yerine getirilmiş değil” diye konuştu.

35 BAŞLIKTAN SADECE BİRİ TAMAM

Türkiye'yle AB arasındaki üyelik müzakereleri 2005'te başlamıştı. Ancak şu ana dek 35 müzakere başlığından sadece biri resmen tamamlanmış durumda. Taraflar arasındaki mülteci anlaşmasıysa, Türkiye'nin kaçak göçmenlerin Avrupa'ya gidişini durdurması karşılığında mali yardım yapılmasını, vizesiz seyahat hakkı tanınmasını ve üyelik müzakerelerinin hızlandırılmasını öngörüyordu.

VİYANA'YLA KRİZ NASIL BAŞLADI?

Avusturya'yla gerilim, Başbakan Christian Kern'in Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin sonlandırılması için Avrupalı liderlere görüşeceğini söylemesi üzerine patlak vermişti. Kern, müzakerelerin 'diplomatik bir kurgu' olduğunu da öne sürmüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bu açıklamalara, Avusturya'nın 'radikal ırkçılığın başkenti' olduğunu savunarak tepki göstermişti.