Dünya basını İstanbul'daki saldırıyı nasıl gördü?

Dünya basını, İstanbul Atatürk Havalimanı'na düzenlenen terör saldırısını manşetten gördü. BBC "Türkiye bir güvenlik krizi girdabında" ifadesini kullandı ve Türkiye'yi, 'patlamaya hazır bomba' imasıyla, 'AB'nin sınırında bir düdüklü tencere' diye niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da en az 36 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı, dünya basınında manşetten yer buldu. CNN International, BBC News ve Al Jazeera gibi haber kanalları saldırı sonrasında yaşananları canlı yayında verirken, uluslararası konukların IŞİD'e işaret etmesi dikkat çekti. Saldırı, Büyük Britanya'da da 'Brexit'i (AB'den çıkış) manşetlerden indiren ilk haber oldu. İşte o manşetlerin öne çıkanları:

BBC'KORKUNÇ BİR GÜVENLİK GİRDABI'

İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC'de yayımlanan Paul Adams imzalı haber analizde, "Türkiye, üst üste binmiş güvenlik krizlerinden oluşan korkunç bir girdabın ortasında. Ülkenin durumunun içerdiği tehlike, her bombalı saldırıyla birlikte daha vahim hale geliyor" denildi.

'ALTI YANAN BİR DÜDÜKLÜ TENCERE'

Adams, söz konusu güvenlik krizlerini IŞİD, PKK, PYD ve Rusya'yla yaşanan gelişmeler olarak sıraladıktan sonra makalesine şu sözlerle son verdi:

"Güneydeki gelişmeleri Rusya belirlerken, batıda AB taleplerde bulunurken, sokaklarında bombalar patlarken ve kendi Kürt bölgelerinde bir kez daha karmaşa yaşanırken, Türkiye'nin kuşatılmış hissetmesinde şaşırtıcı bir durum yok. [Ankara'nın] tepkisi de, işleri daha kötü hale getiriyor. Bazı Kürt kentleri, AB üyeliğini arzulayan bir ülkenin parçasından çok Suriye'deki savaş alanları gibi görünüyor. Bu, AB'nin eşiğindeki bir düdüklü tencere. Ve altı hâlâ yanıyor."

'HALK ENDİŞELİ VE ÖFKELİ'

The Guardian'ın İstanbul muhabiri Canstanze Letsch'in kaleme aldığı haber analizde, Türkiye halkının Suriye kaynaklı güvenlik endişesi nedeniyle giderek öfke duyduğu vurgusu yapıldı. Ülkenin son dönemde sahne olduğu terör saldırılarını sıralayan Letsch, "Yetkililer, İstanbul havalimanındaki saldırı gibi, [Ankara Garı saldırısında da] IŞİD'i suçladı. Çok sayıda Türkiye vatandaşı, sınırdaki savaşın Türkiye'nin içine yayılıyor gibi görünmesinden endişeli ve bu nedenle öfkeli" ifadesini kullandı.

washpostnytindepguardiandmaildbeast